Srbija: Tri osobe stradale u poplavama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilne kiše koje skoro bez prestanka padaju posljednja dva dana u regiji izazvale su velike nevolje u susjednoj Bosni i Hercegovini te Srbiji, gdje su se rijeke izlile iz svojih korita zaprijetivši i većim gradovima tako da su obje zemlje u četvrtak bile prisiljene angažirati vojne snage kako bi pomogle ugroženom stanovništvu, među kojima u Srbiji ima i stradalih.

U Srbiji izvanredno stanje

U Srbiji je tijekom dana proglašeno izvanredno stanje na cijelom teritoriju zbog poplava u kojima su tijekom noći i danas stradale tri osobe, a više od 600 obitelji je evakuirano, dok je vlada istodobno zatražila pomoć Europske komisije, Rusije i Slovenije. Kiša koja u pojedinim krajevima neprestano pada više od 36 sati prouzročila je poplave koje su dosad u 18 općina središnje i zapadne Srbije napravile pravi kaos noseći mostove i oštećujući infrastrukturu.

U bujicama je stradalo troje ljudi, među kojima i vatrogasac koji je nestao pokušavajući evakuirati čovjeka koji je spas od vode potražio na drvetu. Istodobno bujice su poplavile ili odnijele dijelove cesta pa je u prekidu jedan od najprometnijih pravaca - Ibarska magistrala, poplavljen je i kolosjek kod Valjeva zbog čega je obustavljen putnički i teretni promet na pruzi Beograd-Bar, a u prekidu je željeznički promet između Beograda i Niša.

Uz jak pljusak, na jugu Srbije, u okolici Leskovca orkanski vjetar čupao je drveće i nosio krovove, a voda je presjekla i doslovce odnijela dio magistralne ceste Valjevo-Šabac.

Srbijanski premijer i šef stožera za izvanredne situacije Aleksandar Vučić ocijenio je da se radi o "najvećoj katastrofi izazvanoj vodenom stihijom koja je Srbiju ikada zadesila" pozvavši građane da ne izlaze iz kuća bez ozbiljne potrebe. Na terenu su angažirane žandarmerija i vojska. Škole u Beogradu i u svim poplavljenim krajevima danas i sutra ne rade, a ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja naložilo je da se iz sigurnosnih razloga u cijeloj zemlji odlože sve izvanškolske aktivnosti u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim institucijama, dok je lokalnim vlastima preporučilo da se nastava održava samo ukoliko to ne ugrožava sigurnost učenika. Izvanredno stanje prvo je bilo uvedeno u 18 najugroženijih općina, a na tome su području stotine obitelji evakuirane, dok je na pojedinim pravcima prekinut željeznički i cestovni promet.

Najkritičnija situacija u središnjoj Srbiji je na teritoriju Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga. Sinoć i tijekom noći evakuirano je najmanje 500 osoba, a jutros je bilo najkritičnije u Čačku gdje je evakuirano više od 160 obitelji te u Valjevu gdje su spasilačke ekipe na sigurno sklanjale najmanje stotinjak ljudi. Pod vodom su i tisuće hektara njiva i obradivih površina. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali priopćio je da su tri najugroženija dijela Beograda prigradske općine Lazarevac, Obrenovac i Grocka, a da je situacija u središnjim gradskim općinama pod kontrolom.

Samo na području Beograda je, po izvješćima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za posljednja 24 sata palo skoro dvostruko više kiše nego što je mjesečni prosjek za svibanj - čak 113 litara po četvornom metru, za razliku od prosječnih 58 litara. Republički hidrometeorološki zavod upozorava da vodostaj svih rijeka i dalje raste, a padaline će, po posljednjim prognozama, potrajati do kraja dana, ali nešto slabijeg intenziteta.

Za razliku od ostatka Srbije, Vojvodina je u četvrtak bila pošteđena ozbiljnijih šteta. Jedan uništeni automobil u Rumi, nekoliko poplavljenih kuća u Srijemskoj Kamenici, oborena stabla u Zrenjaninu, dosadašnja je bilanca nevremena u pokrajini, gdje je situacija pod kontrolom, sve crpke koje su na raspolaganju rade na ispumpavanju vode na kritičnim područjima, a dio opreme i mehanizacije ustupljen je ugroženim općinama u Srbiji. U Srijemskoj Kamenici, po riječima očevidaca, u dijelu naselja bujica je nosila kućanske aparate i namještaj, a njihovi stanovnici evakuirani su na više katove kuća.

Zbog jakoga vjetra u središtu Rume srušilo se veliko stablo i potpuno uništilo parkirani automobil, a slično je bilo i u Zrenjaninu, gdje je orkanski vjetar počupao tri stabla. U tim incidentima nitko nije ozlijeđen, a za sada funkcioniraju i svi putni pravci u pokrajini.

Poplave diljem Bosne i Hercegovine, građani bez struje i telefona

U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće, izvanredno stanje u dijelu RS Vlada Federacije BiH u četvrtak je u poslijepodnevnim satima proglasila stanje prirodne nesreće zbog obilnih kiša koja su u proteklih 48 sati prouzročile izlijevanje rijeka i poplave diljem BiH te je naložila civilnoj zaštiti poduzimanje svih potrebnih mjera za pomoć ugroženom stanovništvu. Izvanredno stanje proglašeno je u šest općina na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.

U poslijepodnevnim satima najteže stanje bilo je u Doboju te u Maglaju u središnjoj Bosni, a oba ta grada praktično su odsječena od svijeta jer je voda poplavila sve pristupne prometnice, a komunikacija je moguća jedino čamcima.

Rijeka Bosna izlila se doslovno u središta gradova Zavidovića i Maglaja koji su potpuno paralizirani, stanovnici na višim katovima i krovovima kuća i zgrada u neizvjesnosti su iščekivali pomoć. Građani su ostali bez struje i telefona, odsječeni od svijeta, a neke obitelji kao i 70 radnika u maglajskoj tvrtki Natron Hayata ostalo je odsječeno. Slično je bilo i u Zavidovićima, gdje je nabujala Bosna potpuno odnijela pješački most, a brojni su stambeni i gospodarski objekti poplavljeni.

Rijeka Bosna počela se izlijevati iz korita i na području Zenice gdje je počela plaviti kuće u prigradskim naseljima. Izvješća o poplavama stižu i iz Lašvanske doline, iznimno teško je stanje i u Tuzlanskoj županiji gdje su poplavljene gotovo sve općine, a na području Bijeljine voda je, prema tvrdnjama iz izvora civilne zaštite, ugrozila više od tri tisuće kuća.

U Sarajevu je tijekom dana došlo do djelomičnog prekida tramvajskog prometa jer je nabujala Miljacka oštetila dio potpornog zida riječnog korita u središnjem dijelu grada zaprijetivši urušavanjem, nakon što je dosegla razinu veću od dva i pol metra, no stanje je još kritičnije u vodotocima Bosne i Drine gdje je voda premašila razinu od pet metara. Voda je na nekoliko mjesta nanosima presjekla ključnu magistralnu prometnicu koja od granice s Hrvatskom preko Doboja povezuje Zenicu i Sarajevo. Zbog izlijevanja vode u prekidu je i željeznički promet sjeverno od Sarajeva pa je zbog toga otkazan i redoviti međunarodni vlak za Zagreb.

U četvrtak ujutro odlukom državnog vrha u spašavanje ugroženog stanovništva uključila se i vojska, a iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je kako je tijekom dana helikopterima oružanih snaga evakuirano najmanje 13 civila čije je kuće okružila voda. Uporabu svih raspoloživih vojnih resursa za pomoć u spašavanju od posljedica poplava u jutarnjim je satima odobrilo Predsjedništvo BiH uz procjenu kako je stanje dosegnulo kritične razmjere. U brojnim mjestima diljem BiH nema električne energije, a djelomice je u prekidu i mobilni telefonski promet.

Zbog sve težeg stanja zatražena je i pomoć mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR). U Sloveniji crveni alarm zbog orkanskog vjetra Slovenska agencija za okoliš u četvrtak je izdala upozorenje zbog očekivanog orkanskog vjetra, osobito u sjevernom dijelu države, gdje se u noći na petak očekuju i udari vjetra od 100 kilometara na sat. Takozvani crveni alarm, najviše upozorenje o opasnosti, na snazi je u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a u ostalim djelovima uglavnom tzv. narančasti alarm nižeg stupnja.

Očekuje se da će nevrijeme s jakim vjetrom potrajati i u petak. Stanovništvo u krajevima u kojima se očekuje najveće nevrijeme pozvano je na oprez zbog mogućeg nastanka veće materijalne štete i nesreća uslijed lomljenja drveća i padanja konstrukcija s krovova te je pozvano da bude pripremljeno na izvanredne situacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter