Srbija traži povrat nekretnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema pisanju srpskih "Vecernjih novosti", Srbija od Hrvatske traži nekretnine vrijedne izmedu 700 i 800 milijuna eura. Iznose da se rješavanje pitanja zaostale imovine stalno odgada te da bi se bilateralnim ugovorom izmedu dviju zemalja trebali regulirati visina, proracun, dinamika, vrsta i oblici isplate. Najviše imovine, pišu "Vecernje novosti", potražuje Naftna industrija Srbije, koja racuna da u Hrvatskoj ima 30 benzinskih crpki, odmarališta i udio u Jadranskom naftovodu.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je ogorcenje i cudenje što Srbija od Hrvatske traži nekretnine te istice da Srbija "zaboravlja" da je u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata bila agresor na Republiku Hrvatsku.

UBIUDR u priopcenju navodi da je ratom i u ratnim razaranjima bilo obuhvaceno 54 posto hrvatskog teritorija na kojem je živjelo 36 posto hrvatskog stanovništva. Osim što je na desetine tisuca ljudi ubijeno, ranjeno, nestalo i prognano, podsjeca da je državna komisija Vlade RH 1999. godine u svom završnom izvješcu ustvrdila da ratne štete Hrvatske iznose 236,4 milijarde kuna.

Udruga smatra da je naprosto zacudujuce da u Srbiji ni nakon 18 godina od pocetka rata ne razmišljaju o sanaciji šteta, vec o tome da štete nastale agresijom još naplate od hrvatske države, "ciji vojnik u vrijeme rata ni jednom nogom nije stupio na njihov teritorij, a kamoli da je tom prigodom hrvatska vojska uništila ili oštetila neki njihov kapitalni gospodarski objekt". Smatraju da je Hrvatska vec odavno trebala podnijeti racun agresoru, odnosno i naplatiti dobar dio nastalih šteta, ali pitanje je kad ce se to i hoce li se uopce nešto takvoga ikada i moci.


Podijeli: Facebook Twiter