Srbija traži izrucenje Divjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica pravosuda Srbije Snežana Malovic izjavila je u subotu za Hinu da je njeno ministarstvo nadležnim tijelima Austrije uputilo molbu za izrucenjem umirovljenog generala Armije Bosne i Hercegovine (BiH) Jovana Divjaka.

Zahtjev za izrucenjem Divjaka upucen je, po njenim rijecima, prije više od deset dana. Malovic je takoder izrazila ocekivanje da ce tužiteljstva Srbije i BiH uskoro postici dogovor vezano uz potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza.

"Potpisivanje takvog sporazuma kljucni je korak ka unaprjedenju suradnje u pogledu procesuiranja predmeta ratnih zlocina, a samim tim i uspostave pomirenja u regiji", istaknula je Malovic.Ministarstvo pravosuda BiH takoder je, 9. ožujka, pravosudnim tjelima Austrije uputilo zahtjev za izrucenjem Divjaka.

Glavni tužitelj tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Barašin izjavio je za beogradski dnevnik »Politika« od petka da ce predmet »Dobrovoljacka« biti procesuiran u BiH, te najavio okoncanje istrage do kraja lipnja ove godine. Barašin je naveo da to tužiteljstvo vodi istragu u kojoj je »osumnjiceno 15 osoba«, medu kojima i nedavno u Becu uhiceni pa uz kauciju oslobodeni umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak.

Jovan Divjak, koji je tijekom rata u BiH bio zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH, priveden je 3. ožujka u beckoj zracnoj luci, po tjeralici srbijanskog pravosuda koje ga tereti za umiješanost u napad u svibnju 1992. u Sarajevu na kolonu bivše JNA koja se povlacila iz glavnog grada BiH pri cemu je poginulo 18 osoba.

Divjak je potom uz jamcevinu od 500 tisuca eura osloboden iz ekstradicijskog pritvora u Becu, uz obavezu da do okoncanja ekstradicijskog postupka ostane u Austriji.


Podijeli: Facebook Twiter