Srbija: Traže smjenu Jeremica zbog EU odgode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik predsjednika Demokratske stranke (DS) i gradonacelnik Beograda Dragan ?ilas zatražio je smjenu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremica nakon što je Europsko vijece u petak odlucilo dodjeljivanje statusa kandidata Srbiji za clanstvo u Europskoj uniji (EU) odgoditi za ožujak 2012. postigne li se do tada veci napredak u dijalogu Srbije s Kosovom, izvješcuje u utorak beogradski tisak pozivajuci se na neimenovane izvore sa sjednice glavnog odbora DS-a.

Na sjednici održanoj u nedjelju, u dijelu zatvorenom za javnost, ?ilas je, kako piše beogradski dnevnik ''Danas'', uputio zahtjev za što hitniji odlazak Vuka Jeremica s funkcije ministra vanjskih poslova i Gorana Bogdanovica s mjesta ministra za Kosovo, ali ta inicijativa nije naišla na odobravanje predsjednika stranke Borisa Tadica.

?ilas je izjavio da Jeremic treba odmah podnijeti neopozivu ostavku ili biti smijenjen jer, kako je ocijenio, ministarstvo vanjskih poslova pod njegovim vodstvom nije ispunilo strateški cilj približavanja zemlje Europskoj uniji. Diplomacija, po rijecima ?ilasa, nije obavila svoj posao, a ministar nema kredibilitet i utjecaj kod najutjecajnijih clanica EU, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih Srbija u petak nije dobila status kandidata.

?ilas je istaknuo kako Božidar ?elic, ministar za europske integracije koji je dao ostavku, ne treba biti jedini koji je otišao s dužnosti zbog kandidature, jer je Jeremic još odgovorniji. Sa slicnom argumentacijom doveden je u pitanje i ministarski položaj Gorana Bogdanovica, navodi list.

Izvori ''Danasa'' navode kako je ?ilasov zahtjev na sjednici glavnog odbora podupro predsjednik Politickog vijeca DS-a Dragoljub Micunovic, ali ne i predsjednik Tadic, koji je to argumentirao potrebom jedinstva uoci skorih izbora. Dodao je da je kosovska politika iza koje stoji DS jedina moguca, navodi se.

Potpredsjednik DS-a i aktualni ministar obrane Dragan Šutanovac ovoga se puta nije izjašnjavao, ali se on, tvrdi list, vec duže vrijeme u najužem vrhu DS zalaže za promjenu na celu ministarstva vanjskih poslova.

Dnevnik ''Blic'' piše kako je ?ilas u nedjelju najoštrije kritizirao Jeremica te zatražio da on snosi odgovornost za posljednji krah Srbije na putu ka EU. Poduprt Micunovicem, ?ilas je ustvrdio da potpredsjednik vlade u ostavci Božidar ?elic nije kriv za to što Srbija nije dobila kandidaturu te da najvecu odgovornost za loš rezultat snosi upravo ministar vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik Boris Tadic u petak je, nakon što je Europsko vijece odgodilo odluku o dodjeli statusa kandidata Srbiji za clanstvo u Europskoj uniji za ožujak 2012., kazao da Srbija ne može i ne smije odustati od svoje europske buducnosti, a Božidar ?elic, potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije podnio je ostavku nezadovoljan odlukom Europskog vijeca. Demokratska stranka glavna je stranka aktualne vladajuce koalicije u Srbiji. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter