Srbija: Tadic i Nikolic u drugom krugu predsjednickih izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na predsjednickim izborima u Srbiji, održanim u nedjelju, po podacima s 25,98 posto obradenih glasackih mjesta, kandidat koalicije oko vladajuce Demokratske stranke (DS) Boris Tadic osvojio 24,81 posto glasova, a s 24,71 posto slijedi kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolic, objavila je poslije ponoci srbijanska Republicka izborna komisija (RIK).

Po podacima RIK-a, kako prenosi srbijanska agencija Beta, s 15,76 posto osvojenih glasova treci je kandidat Socijalisticke partije Srbije (SPS) Ivica Dacic, a cetvrti je kandidat Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 7,34 posto.

Slijede kandidat Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Zoran Stankovic sa 6,99 posto, kandidat koalicije Preokret i predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Cedomir Jovanovic s 4,61 posto te kandidatkinja Srpske radikalne stranke (SRS) Jadranka Šešelj s 3,76 posto glasova.

Kako su naveli iz RIK-a, na izborima za predsjednika Srbije glasalo je 59,96 posto biraca, pri cemu je bilo 4,3 posto nevažecih listica.

Tadiceva koalicija vodi u Beogradu i u Vojvodini

Na srbijanskim lokalnim izborima održanim u nedjelju zamjenik predsjednika srbijanske Demokratske stranke (DS) i aktualni gradonacelnik Beograda Dragan ?ilas osvojio je sa svojom listom ''Izbor za bolji Beograd'' najveci broj glasova za Skupštinu grada Beograda, objavila je u nedjelju kasno navecer Gradska izborna komisija (GIK).

Izborna lista koju predvodi ?ilas trebala bi, kako navodi srbijanska agencija Beta prenoseci podatke GIK-a, na temelju podataka s 11,6 posto mjesta na kojima su biraci glasovali, osvojiti 52 od ukupno 110 odbornickih mjesta u Skupštini grada Beograda.

Na drugom je mjestu, po podacima GIK-a, lista ''Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolic'' s osvojenih 24,3 posto glasova i trebalo bi joj pripasti 35 odbornickih mjesta.

Lista koju predvodi Socijalisticka partija Srbije (SPS) Ivice Dacica može racunati na 9,59 posto glasova, odnosno 13 odbornickih mjesta. U gradskoj skupštini bit ce i odbornici Demokratske stranke Srbije s 10 odbornika, a s 4,88 posto glasova blizu minimalnog cezusa od pet posto za ulazak u skupštinu je lista ''Preokret - Cedomir Jovanovic''.

U nedjelju su takoder održani pokrajinski izbori u Vojvodini o kojima se Pokrajinska izborna komisija još nije oglasila, a potpredsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtic je, u izjavi koju prenose mediji, rekao kako ta stranka vodi s osvojenih 21,17 posto glasova.

Kako se navodi, za DS-om slijedi Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Niklica s 18,1 posto, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Canka sa 11,15 posto i SPS Ivice Dacica s 11,14 posto.

Prema podacima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) s obradenih 11 posto birackih mjesta, na lokalnim izborima u Novom Sadu vodi Demokratska stranka s 19,72 posto glasova, a slijedi LSV sa 16,44 posto i Srpska napredna stranka (SNS) sa 16,01 posto glasova.


Podijeli: Facebook Twiter