Srbija Štulicu ponudila putovnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

MUP Srbije kontaktirao je u petak Johnnyja Štulica po nalogu ministra srpske policije Ivice Dacica i ponudio mu svu pomoc i asistenciju oko dobivanja srpske putovnice po najbržoj proceduri, ako i kad god bude zainteresiran, potvrdeno je iz kabineta ministra beogradskom Blicu.

Naime, Štulic vec 25 godina živi u dobrovoljnom izgnanstvu u Nizozemskoj i posljednjih desetak godina nema nikakvih dokumenata. Ni putovnicu, ni zdravstveno osiguranje, ni bankovni racun. Johnny živi sa svojom suprugom Josephine u  gradicu Houten pokraj Utrechta. Nema nikakvih primanja i supruga ga uzdržava. U ovotjednom intervjuu za beogradski NIN otkrio je da je imao samo staru jugoslavensku putovnicu koja je istekla, a kad se zemlja raspala, novu nije dobio ni od Nizozemske, ni od Hrvatske, ni od Srbije, ni od Makedonije u kojoj je roden, u Skoplju 11. travnja 1953. godine.

Kako javlja Novi list, Štulicev problem je što zasad, buduci da nema dokumenata, pogotovo putovnice, ne postoji mogucnost da putuje do bilo koje od država koje su nastale na podrucju bivše Jugoslavije gdje bi mu napravili nove dokumente. Medutim, kad bi htio, kažu pravnici, mogao bi se obratiti veleposlanstvu neke od tih država u Nizozemskoj i riješiti svoju bizarnu situaciju. Zbog neposjedovanja dokumenata Štulic ne može otvoriti ni racun u banci i trenutno živi jako skromno, izgubljen u vremenu i prostoru.

Samo posljednjih nekoliko godina od autorskih i drugih prava zaradio je pravo malo bogatstvo koje ne može podignuti. Croatia Records, pravni nasljednik nekadašnjeg Jugotona, godinama uredno vodi racuna o njegovim tantijemima i autorskim pravima, ali celnici kuce tvrde da ne znaju kako mu isplatiti novac.

Branimir Johnny Štulic prvi album s Azrom izdao je 1981. i od tada je izbacivao nove ploce u prosjeku svakih pola godine, postavši ubrzo vodece ime YU rocj scene. Napustio je Jugoslaviju 1985. i otišao u Nizozemsku. Godine 1991.  nakon završenog snimanja još jedne vrhunske ploce u Sarajevu, za koju je neuspješno tražio izdavaca, boravio je u Beogradu. Njegovi roditelji su živjeli u Zagrebu. Granice izmedu Srbije i Hrvatske bile su vec zatvorene. Velika ikona jugoslavenskog novovalnog rocka ima 56 i iz posve prakticnih razloga, recimo eventualnih bolesti koje sa sobom nose godine, morat ce uskoro, htio ne htio, napraviti nove dokumente.


Podijeli: Facebook Twiter