Srbija: Sindikati traže ostavku ministra gospodarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljni nacrtom prijedloga novog zakona o radu, za kojeg ocjenjuju da je u suprotnosti s temeljnim radničkim pravima, vodeći srbijanski sindikati iz dana u dan stvaraju sve oštriju frontu protiv aktualnog ministra gospodarstva Saše Radulovića i očekuju njegovu ostavku, što je u petak istaknuo i čelnik jednog od najjačih srbijanskih sindikata.

Tvrdeći da je ministar u potpunosti zaustavio rad gospodarstva predsjednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović kazao je u petak za Radioteleviziju Srbije (RTS) da Radulović nije prihvatio nijedan razgovor sa sindikatima o zakonu o radu, a da sindikati imaju ozbiljne primjedbe.

"Riječ je o bitnim pitanjima. Za ovih par mjeseci koliko je na čelu jednog vrlo značajnog ministarstva jednostavno je napravio potpunu blokadu rada srbijanskog gospodarstva i to stvara posljedice", ocijenio je Orbović ustvrdivši da se ministar bavi samo administracijom, a ne rješava nijedan problem.

Orbović tvrdi da su ugrožena i ona poduzeća koja su do skoro radila i imala proizvodnju te da postoje tri grupe problema zbog kojih novi zakon nije prihvatljiv za sindikate. Prvi dio problema na koji ukazuju sindikati je financijski i odnosi se na predviđeno smanjenje plaća svih zaposlenih u društvenom sektoru u Srbiji.

Drugi dio su prava zaposlenih jer se predviđa duži radni tjedan i prekovremeni rad u idućem razdoblju, dok je treći dio ukidanje kolektivnog ugovora.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i neovisnih sindikata Srbije naglašava da predložena zakonska rješenja smanjuju tjedni odmor s obaveznih 24, po sadašnjim propisima, na 12 sati tjedno.

"Alternativa je da sjednemo i zajedno - sindikati, predstavnici vlade i predstavnici poslodavaca - napravimo zakon o radu i dođemo do najboljeg rješenja", istaknuo je njezin kolega iz Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović, ocijenivši da je sad riječ o "pokušaju nametanja rješenja na silu" te "pokušaju uništavanja, između ostalog i sindikata, da bi se mogao provesti ovakav zakon". S druge strane, ministar Radulović najavio je da će podnijeti ostavku ukoliko zakon ne prođe i ne budu prihvaćene reforme za koje se zalaže.

"Ako se reforme ne budu mogle provoditi, ja više neću biti ministar... Ja sam tu zato što vjerujem da ćemo uspjeti završiti ono što smo započeli...Bio sam pred svim sindikatima, pred velikim brojem članova, govorio o reformama, objasnio sve što pokušavamo uraditi. Međutim, nisam dobio povratnu informaciju od sindikata. Njima se čini da zakoni ne mogu proći i moguće je da se čitava reforma ne dogodi, već da ostanemo u blatu u kojem smo", rekao je Radulović za Radio-televiziju Vojvodine.

Saša Radulović je na mjesto ministra gospodarstva došao nakon prošlogodišnjeg preustroja srbijanske vlade umjesto Mlađana Dinkića i najavio je da je odlučan provesti nepopularne reformske mjere koje obuhvaćaju promjene kolektivnih ugovora, smanjenje plaća u javnom sektoru, smanjivanje broja zaposlenih, ali mu se suprotstavljaju vodeće sindikalne organizacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter