Srbija pristala "povlašteno" uvoziti cigarete iz RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbija je pristala na zahtjeve Europske komisije i dopustit će Hrvatskoj i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju, objavila je Europska komisija.

Komisija je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju započela pregovore o promjenama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest ulazak Hrvatske u EU, koji je automatski značio i njezin izlazak iz Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA). Kao i uvijek u takvim situacijama, Komisija je pregovarala na temelju načela da se zadrži dotadašnji opseg trgovine.

Međutim, Srbija i Bosna i Hercegovina nisu pristajale na to i tražile mogućnost da zaštite svoja tržišta nametanjem viših carina za hrvatske proizvode. Srbija je istaknula dva pitanja - izvoz hrvatskih cigareta i veće kvote za izvoz šećera na europsko tržište. Srbija je tražila da se na hrvatske cigarete primjenjuje ista carinska stopa od 57 posto kao i za cigarete iz drugih članica EU-a. Prije ulaska u EU-u, Hrvatska je izvozila 1620 tona cigareta godišnje u Srbiju po povlaštenoj carinskoj stopi od 15 posto, koja vrijedi unutar CEFTA-e, čiji je Hrvatska tada bila član.

"Veliko pitanje u pregovorima bila je poteškoće na koje su srbijanski proizvođači cigareta nailazili pri izvozu svojih proizvoda u Hrvatsku. U tom pogledu, Komisija je objasnila da s hrvatskim pristupom EU-u, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jamči da Srbija može izvoziti cigarete bez carina u Hrvatsku, bez ikakvih prepreka, kao što je to slučaj s njihovim izvozom u druge zemlje članice. Komisija pozdravlja činjenicu da su na temelju tih objašnjenja prihvaćene mjere o zadržavanju tradicionalne trgovine cigaretama između Hrvatske i Srbije", istaknula je Komisija.

Što se zahtjeva Srbije za povećanje kvote za izvoz šećera, Komisija je izrazila spremnost da se razmotri do pitanje unutar okvira koji predviđa SSP. Još je ostala jedino Bosna i Hercegovina, koja još nije prihvatila pristup Komisije koja protivi uvođenju carinskih barijera na hrvatske proizvode jer bi to smanjilo dosadašnji opseg trgovine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter