Srbija: Prijetnje smrću zbog sporazuma s Prištinom

Prijeteći SMS-ovi najvišim srbijanskim državnim dužnosnicima (screenshot RTS)
Prijeteći SMS-ovi najvišim srbijanskim državnim dužnosnicima (screenshot RTS)

Dan nakon što je srbijansko državno izaslanstvo u Bruxellesu parafiralo sporazum s Prištinom, koji su prištinski dužnosnici istodobno proglasili i priznavanjem neovisnosti Kosova, prvom potpredsjedniku srbijanske Vlade Aleksandru Vučiću počele su stizati prijeteće poruke, izvještavaju u subotu beogradski elektronički mediji, navodeći da se Vučiću i njegovoj obitelji prijeti i smrću.

Pojedini elektronički mediji čak su emitirali i fotografije zaslona mobitela s citiranim porukama, a vijest o prijetnjama dospjela je u javnost nakon što se Vučić na prijeteće poruke ranije danas požalio članovima svoje stranke u Kruševcu, gdje je državni vrh nazočio proslavi Dana vojske Srbije.

"Svake sekunde mi stižu poruke da će me ubiti", rekao je Vučić kruševačkim naprednjacima, a mediji su izvijestili da je tijekom dana dobio na desetke SMS-ova u kojima mu se prijeti smrću te da prijetnje, navodno, šalju članovi Srpske radikalne stranke (SRS) haaškog optuženika Vojislava Šešelja, čiji je, inače, Vučić nekad bio član.

Međutim, zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarović tvrdi da on od Vučića dobiva poruke neprimjerenog sadržaja.

Rat porukama i priopćenjima počeo je u subotu ujutro kad su radikali započeli akciju "Vox populi, vox Dei - Glas naroda, glas Božji!" i, kako je priopćio SRS, u više od 100 gradova Srbije građanima podijelili letke s brojevima mobitela Vučića i premijera Ivice Dačića.

"Izjasni se o izdaji! Pošalji SMS Aleksandru Vučiću, spriječimo kapitulaciju Srbije!", naveli su radikali u priopćenju.

Leci s brojevima telefona dijeljeni su, kako navodi Blic, u Beogradu, Smederevu, Kikindi, Novom Sadu, Leskovcu, Požarevcu, Kosovskoj Mitrovici i drugim mjestima.

"Navikao sam na prijetnje, ali nemam problem s tim jer znam da radimo jedino ispravno i najviše moguće za narod i državu u ovom trenutku. Iza nas je teško razdoblje pregovora koje sad treba donijeti sigurnost našim građanima. Najlakše je uzeti mobitel u ruke i prijetiti, ali ja znam koliko je bilo teško dobiti ono što smo tražili, da ne bi bilo još gore", rekao je za Blic Dačić, premijer i ministar unutarnjih poslova.

Ministarstvo unutarnjih poslova konzultiralo je državno odvjetništvo u povodu letaka s brojevima mobilnih telefona premijera Dačića i Vučića, koji je i ministar obrane, koje su članovi Srpske radikalne stranke dijelili u subotu pristašama i građanima Srbije, a Tanjugu je u MUP-u rečeno da će policija postupiti sukladno odluci odvjetništva.

Beograd do ponedjeljka treba izvijestiti ured visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton prihvaća li sporazum s Prištinom, koji su obje strane parafirale u petak u Bruxellesu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter