Srbija: Ponovno hitna evakuacija u Obrenovcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji je u četverodnevnim poplavama dosad službeno potvrđeno 20 žrtava od kojih je najviše stradalo u Obrenovcu, njih 13, dvije u Šapcu i pet u drugim dijelovima središnje i zapadne Srbije, a u ponedjeljak nešto prije 17 sati naređena je nova, potpuna evakuacija Obrenovca jer se očekuje još jedan poplavni val.

Strahuje se da broj žrtava nije konačan jer se voda iz mnogih poplavljenih dijelova još nije povukla, a danas popodne stožer za izvanredne situacije naredio je da se organizira i ubrza potpuna evakuacija Obrenovca, iz kojeg su spasioci već evakuirali više od 7.800 stanovnika koje je voda od petka ujutro držala zarobljenima u kućama i stanovima višekatnica. U pojedinim dijelovima grada ostalo je još ljudi. Situacija je i dalje kritična u Šapcu, Malom Zvorniku i Šidu.

U tijeku je i evakuacija 8.500 ljudi iz sela duž Save oko Šapca, te u Šidu i okolici. Sava kod Šapca opada, ali su nasipi popustili pa je upućen poziv dragovoljcima da se priključe obrani. I dalje je ugrožena termolektrana Nikola Tesla i s tri strane opkoljena vodom, ali je proizvodnja struje najstavljena.

Od petka ujutro poplavama je ugroženo nekoliko desetaka gradova i sela u središnjoj i zapadnoj Srbiji, a ovakve poplave ne pamte se u poslednjih 120 godina otkad se vrše mjerenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter