Srbija: Policija prisluškivala državni vrh!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijansko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu zbog prisluškivanja predsjednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića nakon što je otkriveno da je u upravi kriminalističke policije naređeno prisluškivanje njihovih telefona, izvješćuju u petak beogradski mediji.

Sigurnosno-informativna agencija (BIA) obavijestila je vicepremijera Vučića da je "prije tri dana dio ministarstva unutarnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon", a da predsjednika Nikolića "prisluškuju duže vrijeme", izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Istovremeno, list Blic tvrdi da je "Uprava kriminalističke policije (UKP) prije tri dana naložila prisluškivanje telefona" potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića te da "zbog ovog nezapamćenog incidenta prijeti uhićenje najviših dužnosnika srbijanske policije".

Ministar unutarnjih poslova, ujedno i srbijanski premijer Ivica Dačić i direktor policije Srbije Milorad Veljović nisu znali za ovu naredbu, navodi Blic.

Afera je, tvrdi ovaj list, otkrivena u srijedu, kad je dokument s potpisom načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića, kojim je naloženo uzimanje izlista Vučićeva telefona, na zasad tajanstven način došao u njegove ruke. "Originalni dokument naredbe za prisluškivanje Vučićevog telefona je izravno izvađen iz predmeta i odnijet Vučiću", koji je, inače, na čelu Ureda za koordiniranje rada službi sigurnosti Srbije, a ujedno je i vladin koordinator za borbu protiv korupcije.

I predsjednik i vicepremijer su se, u samo dva dana, požalili srbijanskim medijima da ih se prisluškuje - Nikolić prije dvije večeri u emisiji "Svjedok" RTS-a, a Vučić današnjim Večernjim novostima, tvrdeći da je život njegove obitelji "pretvoren u pakao".

"Mi smo tu upali u zmijsko gnijezdo, među ljude koji koriste visoke funkcije u mnogim službama da gospodare životima, među ljude koji su se drznuli da prisluškuju najprije mene, pa onda i Aleksandra Vučića. To se mora istražiti do kraja. Tako se u Srbiji ne može živjeti", rekao je Nikolić.

"Pojedini tajkuni i kriminalci žele srušiti ovu vladu. Ali, nećemo im dopustiti da upravljaju zemljom i donose političke i ekonomske odluke. Taj film neće više gledati. Država mora pobijediti", izjavio je Vučić Večernjim novostima.

Pozivajući se na vlastite izvore, RTS, pak, navodi da je nalog za prisluškivanje Aleksandra Vučića izdat "po zahtjevu interesnih skupina", uz pomoć nekoga iz "vrha policije".

Današnja Politika piše da je razmjere ilegalnog prisluškivanja u Srbiji slučajno otkrio i Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), istražujući stanje radarskog sustava za obranu od tuče. "Na 16 kontroliranih objekata otkriveno je oko 430 antenskih i drugih komunikacijskih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog podrijetla", piše Politika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter