Srbija počinje pristupne pregovore s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Bruxellesu, prvom međuvladinom konferencijom Srbije i Europske unije (EU), formalno započinju pristupni pregovori o članstvu Srbije u Uniji, a u ovaj proces Beograd ulazi s optimizmom da bi do statusa punopravne članice EU-a Srbija mogla doći 2020. godine.

Srbijansko izaslanstvo na prvoj međuvladinoj konferenciji predvodit će premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, a kako je protokolom predviđeno, dvije će strane razmijeniti pregovaračke pozicije i time ispuniti formalne uvjete za početak pregovora.

Srbijanski premijer u ponedjeljak je, uoči odlaska u Bruxelles, istaknuo da je početak pregovora "po mnogo čemu povijesni trenutak" i da treba biti svjestan da "pregovori s EU-om ne počinju zato što je Srbija napravila frapantne reforme, već upravo zbog napretka u odnosima s Prištinom".

- Izaslanstvo Srbije ide danas u Bruxelles i sutra je za nas povijesni dan jer ćemo prvi put moći kazati da će se nešto dogoditi, a ne samo to najavljivati. Uspjeli smo doći do jednog kraja teškog početka, izboriti se za taj datum početka pregovora, istaknuo je Dačić gostujući u ponedjeljak ujutro u programu B92 i najavio da će vlada u utorak predstaviti uvodnu izjavu, dokument koji sadrži stajalište Srbije o pregovaračkom okviru i njezin pogled na cjelokupni tijek pregovora.

- Trebamo biti svjesni da ne živimo u idealnom svijetu, već u onom u kojem su pravila nametnuta, a ako išta zapne oko odnosa s Kosovom, zapet će i pregovori, upozorio je Dačić.

Prvi potpredsjednik vlade Vučić istaknuo je kao cilj Srbije sav posao u vezi s pristupanjem EU-u završiti do 2018. godine, da bi 2020. Srbija mogla postati punopravnom članicom Unije.

- Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018., a onda nije više na nama hoćemo li u EU biti primljeni 2020., rekao je Vučić novinarima uoči današnje sjednice vlade koja će, kako je istaknuo, morati usuglasiti neka pitanja u vezi s pregovaračkim okvirom Srbije da bi jednoglasno izišla pred partnere u Bruxellesu, a prije svih o poglavlju 35 i Kosovu.

U predvečerje za Srbiju povijesnog datuma početka pregovora, ozračje u srbijanskoj javnosti takvo je da nema znakova euforije, ali mediji nastoje ukazati na ključne točke i izazove za beogradski pregovarački tim na kojima će se temeljiti pregovori, poglavito na razvoj domaćeg zakonodavstva i njegovo usklađivanje sa zakonodavstvom EU-a te na neophodno daljnje unaprjeđenje odnosa s Prištinom i zemljama regije.

Srbija će, kako se navodi, idućih godina morati u svoje zakonodavstvo u potpunosti ugraditi zajedničku europsku pravnu stečevinu koja je narasla na oko 100.000 stranica, što je ocijenjeno kao "ogroman posao, ali i prilika da se društvo uredi prema EU-standardima".

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević najavila je uoči odlaska u Bruxelles da će uskoro biti poznat i uži sastav pregovarača te da će 2014. godina biti složena, jer osim screeninga slijedi i ocjena Europske komisije o dostignutom stupnju reformi te moguće otvaranje nekih poglavlja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter