Srbija otvara novih 6 slučajeva nakon Oluje

Ilustracija
Ilustracija

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine će, nakon pravomoćnih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji Oluja i otvoriti šest novih slučajeva na temelju dokaza koje posjeduje, najavio je u srijedu državni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kako prenose srbijanski mediji, Vukčević je najavio da će tužiteljstvo od haaškog tužilaštva tražiti dostavu dokaza iz predmeta protiv Ante Gotovine i Mladena Markača, budući da je Haaški tribunal po međunarodnom pravu imao prednost u suđenju.

"Ovi predmeti pokreću se sada jer je Haaški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za kazneno gonjenje i zato se čekala pravomoćna presuda", objasnio je Vukčević.

Naglasio je da su dokazi izvedeni na prvostupanjskom suđenju, kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, relevantni i mogu pridonijeti utvrđivanju istine u zločinima počinjenim tijekom Oluje koje u svojim predmetima nije razmatrao Haaški tribunal. 

Vukčević je prethodno, gostujući u emisiji "Upitnik" Radiotelevizije Srbije (RTS), rekao da bi eventualna revizija sudskog procesa protiv hrvatskih generala Markača i Gotovine mogla biti pokrenuta ukoliko bi došlo do novih dokaza i spomenuo topničke dnevnike koje je Haag tražio, ali ih nije dobio.

Vukčević je rekao kako nije znao kakva će biti presuda te da je očekivao da će "pasti zajednički zločinački poduhvat koji bi ukaljao Hrvatsku kao državu", ali je bio uvjeren da će "bar netko odgovarati po zapovjednoj odgovornosti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter