Srbija odustaje od bojkota skupova gdje je Kosovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Srbije je usvojila je novu instrukciju koja će omogućiti dužnosnicima Srbije sudjelovanje na skupovima na kojima su i predstavnici Kosova pod uvjetima koji su predviđeni sporazumima iz Bruxellesa, priopćeno je u nedjelju navečer.

"Ova instrukcija osigurava asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, uz tablu na kojoj je ispisano 'Kosovo *' (Kosovo sa zvjezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom spominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu", navodi se u priopćenju nakon sjednice srbijanske vlade održane u nedjelju.

Na skupovima na kojima to ne bude napravljeno srbijanski dužnosnici neće sudjelovati, odnosno napuštat će ih. U fusnoti će se navesti kako "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je s Rezolucijom UN-a 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde glede kosovske deklaracije o neovisnosti".

Srbija je dosad bojkotirala regionalne skupove na kojemu su sudjelovali i predstavnici Kosova. Kako pišu srbijanski mediji, instrukcija je prihvaćena kako bi se spriječile daljnje "izravne i neizravne gospodarske štete" nastale nesudjelovanjem srbijanskih predstavnika na tim skupovima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter