Srbija: Odgođeni gay pride pomaknuo i ligaško kolo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije zabranilo gay pride koji se trebao u subotu održati u Beogradu, te izdalo zabranu održavanja za još pet javnih skupova, vodstvo Nogometnog saveza Srbije pomaknulo je sve utakmice prve i druge lige na nedjelju da bi se smanjio rizik od mogućih nereda. U subotu se neće igrati niti utakmice nižih liga u Beogradu i njegovoj okolici.

"Još jednom apeliramo na razum i toleranciju i najavljujemo konkretne mjere koje će savez poduzeti. One se odnose na platformu po kojoj će biti izvršena preraspodjela prava i obaveza, dužnosti i odgovornosti u borbi protiv nasilja i svih nepravilnosti na sportskim priredbama," poručio je nacionalni savez.

MUP Srbije donio je odluku o zabrani održavanja gay pridea na osnovi sigurnosnih procjena, a premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da zabrana održavanja 'Parade ponosa' ne predstavlja za Srbiju poraz, već pobjedu. Premijer je izjavio da će radije prihvatiti kritike zbog odluke o zabrani parade, nego da tog dana u Beogradu bude žrtava.

Prije nekoliko dana navijači nogometnog kluba Rad, koji su na glasu kao jedna od opasnijih navijačkih skupina, velikim su transparentom najavili da neće doći na utakmicu idućeg kola "jer imaju neodgodivog posla u centru grada". Napade na Paradu ponosa najavili su i navijači Crvene zvezde i Partizana.

Na posljednjem beogradskom Gay Prideu održanom 2010., prvom koji se uspio održati u posljednjih deset godina, okupilo se gotovo 6.000 protivnika mimohoda ponosa, a oko 5.000 pripadnika specijalne policije štitilo je tek nekoliko stotina sudionika same manifestacije. U žestokim sukobima za vrijeme i nakon skupa ozlijeđeno je 150 policajaca, a privedeno oko 250 izgrednika. Ukupna šteta počinjena procijenjena je na milijun eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter