Srbija očekuje konkretan datum od EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je kako 28. lipnja od Europske unije (EU) očekuje da Srbiji dodijeli konkretan datum za početak pregovora o članstvu i najavio rekonstrukciju Vlade Srbije u srpnju. Gostujući u nedjelju navečer programu TV B92, Vućić je istaknuo da "ne postoji nijedna stvar koju je Srbija obećala, a da nije ispunila", i da je Bruxelles prihvatio izbor regionalnog zapovjednika policije na sjeveru Kosova, dok u okviru tehničkih pregovora predstoji još usuglašavanje odredbi zakona o amnestiji, finaliziranje dogovora o telekomunikacijama i o energetici.

Vučić je naglasio kako Srbija očekuje da 28. lipnja "dobije konkretan datum" jer je zaslužila takvu odluku Europskog vijeća, ocijenivši kako bi "ta vijest bila upisana u povijest Srbije". On je naglasio da su iduća dva dana veoma važna za tu odluku jer slijedi usmeno izvješće visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton šefovima diplomacije članica EU, te izjašnjavanje njemačkog Bundestaga 27. lipnja hoće li poduprijeti dodjeljivanje datuma Srbiji, čemu se protive "neke zastupničke grupe".

"Očekujem da Bundestag donese drukčiju odluku", istaknuo je Vučić. Srbijanski je vicepremijer ocijenio kao malo vjerojatno održavanje izvanrednih izbora u Srbiji, jer se nada da će aktualna vladajuća koalicija moći završiti sve što je važno za Srbiju bez izbora. Vučić je najavio da će Srpska napredna stranka, čiji je predsjednik, zamijeniti najmanje 10 državnih tajnika u ministarstvima, zamjenika i pomoćnika ministara, uz ocjenu da je "rekonstrukcija vlade mnogo ozbiljniji proces od promjene dva, tri ili četiri ministra". On je objasnio da će proces rekonstrukcije vlade započeti nakon odluke EU o datumu i završiti tijekom srpnja.

Bruxelleski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 19. travnja i sporazum o njegovoj primjeni, te konkretni rezultati primjene koje usuglašavaju tehnički timovi dviju strana, bili su istaknuti kao ključni preduvjeti da u procesu eurointegracija Europsko vijeće 28. lipnja odluči o dodjeli pretpristupnog datuma za pregovore o članstvu Srbije u EU, a da Kosovu odobri Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što su svojim pismom prošlog tjedna preporučili šefica eurodiplomacije Catherine Ashton i povjerenik Štefan Fuele. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter