Srbija: Moguće povlačenje tužbi za genocid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je za beogradske Večernje novosti da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) te je najavio skori susret s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Dogovor o povlačenju tužbi je moguć i u tom smislu okolnosti se slažu u pozitivnom smjeru. Na obje strane sazrijeva i svijest o tome da trebamo graditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće generacije. Već sam razgovarao s kolegicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti", rekao je Mrkić u razgovoru za taj dnevnik.

Hrvatska je u srpnju 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tijekom rata od 1991. do 1995., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u siječnju 2010.

Uzajamno povlačenje tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde moguće je ako se ispune određeni uvjeti i u tome nema nikakvih novih okolnosti, izjavila je u petak u Zagrebu glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

"Podsjećam kako je ministrica Pusić već nekoliko puta kazala kako smo spremni razgovarati o tužbama za genocid samo ako prije toga možemo postići dogovor o ostalim otvorenim pitanjima – pitanju nestalih osoba, povratu opljačkanih umjetnina i procesuiranju ratnih zločina", izjavila je Barišić Hini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter