Srbija konsternirana, radikali palili zastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u subotu da će oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu imati teške posljedice po proces pomirenja u regiji te da su tom presudom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima na području bivše Jugoslavije, izvjestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

"Očito je da ova presuda ima politički predznak. Ona je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za počinjene zločine nad Srbima. Realnost je potpuno drugačija - više od 200.000 Srba je protjerano iz Hrvatske, više tisuća je ubijeno, rekao je Dačić, napomenuvši kako  bira riječi zbog Srbije, a da ih "zbog sebe ne bi birao".

To nema veze s Hrvatskom i hrvatskim narodom. Mi s njima trebamo graditi korektne odnose, ali izgradnja dobrih odnosa znači da se iskreno krene dalje u odnosu na ono što je bilo. Ovo će stvoriti temelj da ti odnosi duži niz godina budu narušeni, što nije dobro za regiju, rekao je Dačić.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar obrane Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu da je Srbija ispunjavala i ispunjavat će svoje međunarodne obveze, ali da su građani Srbije konsternirani oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Članovi i pristaše izvanparlamentarne Srpske radikalne stranke (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja u subotu su na prosvjedu u Beogradu, u povodu oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, spalili hrvatsku zastavu, a predsjednika Srbije nazivali Izdajicom i ustašom.

 Sudionici protesta su, gazeći i paleći hrvatsku zastavu, skandirali Ovako će i Hrvatska i Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate, o čemu je izvjestila agencija FoNet i brojni internetski portali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter