Srbija kaznila tvrtke Todorica i Tedeschija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije kaznila je maloprodajni lanac Idea i poduzece Grandprom, tvrtke u vlasništvu Agrokora Ivice Todorica i Antlantic Grupe Emila Tedschija, sa skoro 680 milijuna dinara ili preko 51,7 milijun kuna zbog sklapanja nedozvoljenog ugovora kojim su narušili konkurenciju.

Srpski maloprodajni lanac Idea u vlasništvu je Todoricevog Agrokora, dok je poduzece Grandprom, proizvodac Grand kave, tvrtka koja posluje u sastavu slovenske Droga Kolinske koju je prije godinu dana kupila Tedeschijeva Atlantic Grupa. Informaciju o kazni koju su dva poduzeca dobila od antimonopolske komisije objavio je srpski Danas, a potvrdena nam je od strane njihovih vlasnika u Hrvatskoj.

Prema odluci Komisije, Idea mora platiti 427 milijuna dinara, odnosno nešto više od 32,65 milijuna kuna kazne, što predstavlja 1,5 posto prošlogodišnjeg prihoda tog maloprodajnog lanca. Grandpromu je, pak, odredena kazna od 249,6 milijuna dinara, odnosno nešto više od 19 milijuna kuna što predstavlja dva posto prošlogodišnjeg prometa te kompanije.

Kada se kazne Grandpromu i Ideji preracunaju u eure rijec je o svoti od gotovo 6,8 milijuna eura, "odrezanih" jer su sklopili restruktivan ugovor kojim je ugovoren "tajni rabat" od dva posto koji ostalim kupcima nije bio dostupan. Takvo postupanje, prema nalazu Komisije, suprotan je pravilima poštene konkurencije. (G. GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter