Srbija još uvijek bez vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko ce je sastaviti, unatoc upozorenjima gospodarskih strucnjaka na potrebu što bržeg formiranja vlade i rješavanja gorucih socijalnih i gospodarskih problema.

Pregovori medu celnicima vodecih stranaka i koalicija i dalje traju, i službeno i neslužbeno, a na temelju informacija koje mediji svakodnevno prenose, pozivajuci se cesto na neimenovane izvore u vrhovima stranaka, jedan od dojmova je i taj da bi novu vladu mogao formirati ''svatko sa svakim''.

Srbijanski parlament konstituiran je 31. svibnja u novom sazivu, nakon što su potvrdeni zastupnicki mandati za svih 250 novih zastupnika, a dosadašnja vlada radi u tehnickom, odnosno ogranicenom kapacitetu do izbora nove vlade. Srbijanski ustav predvida da vlada mora biti formirana u roku od najviše 90 dana nakon što je konstituiran parlament te da, ne bude li formirana u tom roku, parlament biva raspušten i moraju biti raspisani novi izbori, koji se moraju održati u roku 60 dana od dana raspisivanja.

Beogradski ''Blic'' u ponedjeljak prenosi da su se Socijalisticka partija Srbije (SPS) Ivice Dacica i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mladana Dinkica dogovorili o zajednickom nastupu u nastavku pregovora o formiranju vlade, te da ce, uz Dacica, ubuduce na sastancima s celnicima Demokratske stranke (DS) Borisa Tadica biti i Dinkic, što ce u pregovorima biti dodatni pritisak na Tadica.

Dacicev SPS je vec prije, kao drugi partner u vladi, objavio kako ne prihvaca da novu vladu, uz Tadicev DS kao glavnog partnera SPS-a, cini samo Liberalno demokratska partija (LDP) Cedomira Jovanovica, bez Dinkiceva URS-a jer, po Dacicevim rijecima, SPS ne želi da vlada ovisi o Jovanovicevu LDP-u zbog stajališta te stranke o Kosovu i Republici Srpskoj.

Donedavne procjene bile su da ce koalicije okupljene oko SPS-a i DS-a vjerojatno zajedno predvoditi novu vladu, a da ce SNS ostati u oporbi, no nakon nedavnog izbora Nikolica za predsjednika države porasla je mogucnost da novu vladu predvodi SNS, koji je donedavno predvodio srbijanski predsjednik, i Dacicev SPS.

Pozivajuci se na neimenovane visoke dužnosnike u DS-u, URS-u i LDP-u, beogradski dnevnik ''Danas'' u ponedjeljak prenosi kako DS ima još pet dana da sa SPS i URS, koji su postigli sporazum o zajednickom politickom bloku, dogovori programska i kadrovska rješenja u novoj srbijanskoj vladi, ili ce se Dacic i Dinkic i službeno okrenuti SNS-u, koji su, kako navodi taj list, u neformalnim pregovorima vec pristali na sve njihove zahtjeve. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter