Srbija izišla iz recesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor srbijanskog zavoda za statistiku Dragan Vukmirovic izjavio je agenciji Tanjug da i najnoviji statisticki podaci potvrduju kako je Srbija izašla iz recesije, podsjecajuci da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, iznosio 0,6 posto, a u odnosu na posljednji kvartal prošle godine 0,8 posto.

- BDP raste jer je i industrijska proizvodnja u prvih pet mjeseci ove godine uvecana 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje - objasnio je Vukmirovic.

Da je Srbija na putu oporavka, pokazuje i vanjsko-trgovinska razmjena, tvrdi on i objašnjava kako je u prvih pet mjeseci ove godine trgovina s inozemstvom povecana 9,3 posto, mjereno u dolarima, a u eurima sedam posto, pri cemu je izvoz povecan 20 posto u dolarima, a uvoz je povecan prema stopi od 4 posto.

- To je dovelo do smanjenja deficita vanjske trgovine za 11,4 posto u ovom razdoblju i do vece pokrivenosti uvoza izvozom - istaknuo je Vukmirovic.

Komentirajuci medijske napise da su zarade u Srbiji najmanje u Europi, Vukmirovic je objasnio da su prosjecne zarade u Srbiji realno oko 10 posto vece nego što se to prikazuje i stoga što se u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koriste drukcije metodologije obracuna, zbog cega se stvara privid da su u tim državama zarade vece.


Podijeli: Facebook Twiter