Srbija i Kina strateški partneri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski predsjednik Xi Jinping nastavio je u subotu trodnevni posjet Srbiji službenim razgovorom sa srbijanskim šefom države Tomislavom Nikolićem, s kojim je potpisao izjavu o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Dvojici predsjednika poslije razgovora u četiri oka pridružila su se državna izaslanstva da bi uslijedilo potpisivanje još 21 međudržavnog sporazuma - o gospodarsko-tehničkoj suradnji, zajedničkim projektima infrastrukture, prometa, vojno-obrambene industrije, promidžbi turizma, trgovine i telekomunikacija, zajedničkim projektima za obnovljivu energiju i drugima.

Uoči sastanka s kineskim predsjednikom srbijanski je šef države ocijenio je da su “Srbija i Kina pouzdani partneri”, te da će “iz prijateljstva dviju država svakako proizići novi ekonomski odnosi”, a kineski predsjednik uzvratio porukom da je Peking “spreman podignuti razinu prijateljskih odnosa”.

“Kina je država koja iz temelja mijenja svjetski ekonomski poredak, a ne miješa se u politiku i u vojne sukobe. Ja mislim da vam je veliki dio čovječanstva zahvalan na tome”, rekao je Nikolić.

Ocjenjujući odnose dviju država kao “duboke i sadržajne”, kinseki predsjednik Xi istaknuo je da ih “ne obilježavaju samo prijateljstvo i suradnja, već i zajedničke vrijednosti”.

“Spremni smo uložiti napore da učvrstimo tradicionalno prijateljstvo dviju zemalja koje su uspostavile naše starije generacije. Spremni smo da zajedno sa vama i dalje podignemo razinu prijateljskih odnosa”, istaknuo je kineski šef države.

Tomislav Nikolić uručio je visokom gostu iz Kine Orden Republike Srbije.

Kinesko državno izaslanstvo, u kojem je oko 200 ljudi, nastavlja danas bilateralne razgovore s najvišim srbijanskim dužnosnicima, a za nedjelju je predviđen posjet čeličani u Smederevu koju je kupila kineska tvrtka Hesteel.

Kineski predsjednik Xi Jinping trodnevni posjet Srbiji završava u nedjelju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter