Srbija: Dvije žrtve zime, kaos u prometu

Novi Sad (panonija.tv)
Novi Sad (panonija.tv)

Uslijed snježnog nevremena i hladnoće u Srbiji dvije su se osobe smrznule, a premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, koji je i zapovjednik republičkog stožera za izvanredne situacije, naredio je u nedjelju poduzimanje svih potrebnih mjera za pomoć građanima koji su zapali u neprilike ili su zameteni na cestama.

Vlakovi i autobusi kasne, mnogi polasci su otkazani, među kojima i međunarodna autobusna linija Beograd-Pula, a i dalje je najteža situacija u Vojvodini, gdje su jaki udari vjetra radili velike snježne nanose.

U deblokadi autoceste Beograd-Subotica, kod petlje Bačka Topola, angažirana je i Vojska Srbije koja je u nedjelju popodne tenkom pomaknula kamion zbog kojeg se stvorila kolona u bačkom dijelu Vojvodine. 

Ministar prometa Milutin Mrkonjić i ravnatelj državnog poduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak su, u dogovoru s prometnom policijom MUP-a Srbije, donijeli odluku da se tijekom snježnih padalina obustavi teretni promet, a zabrana će biti na snazi sljedeća 24 sata.

Kaos u Vojvodini

Gusti snijeg praćen vjetrom koji je padao cijelu subotu izazvao je prometni kaos u čitavoj Vojvodini, napose u sjevernoj Bačkoj, uz kilometarske kolone, prevrtanja autobusa i kamiona, zbog čega je u nedjelju sazvana hitna sjednica vlade Vojvodine. 

Najteža situacija je na autocesti Subotica-Novi Sad, kod petlje Bačka Topola, gdje se zbog prevrtanja cisterne stvorila kolona osobnih vozila duga oko 11 kilometara. 

Do udesa je došlo još u subotu navečer pa putnici zarobljeni u svojim automobilima provode sate. U mnogima su djeca, gladna i žedna, a najgore je u onima koji su ostali bez goriva i grijanja u autu. 

"U 18,20 stigli smo kod Bačke Topole. Sjedimo u autu, zarobljeni u snijegu. Nestalo nam je goriva. Nemamo hrane, ni vode. Nitko ne dolazi, niti pita za nas. Pomozite nam! U mnogim vozilima ima male djece", apelirala je preko Facebooka Novosađanka Renata Popović, jedna od putnica, objavila je Radio televizija Vojvodine. 

Pripadnici Sektora za izvanredne situacije evakuirali su do sada 360 građana, među njima devetero djece.

Kako prenose vojvođanski mediji, najveće probleme izazivaju kamioni neopremljeni zimskom opremom, zbog čega je mjerodavno srbijansko ministarstvo uvelo zabranu teretnog prometa. 

Predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić apelirao je na sve mjerodavne institucije i službe, lokalne samouprave i zadruge, da aktiviraju cjelokupnu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo kako bi smetnje i problemi nastali zbog velikih snježnih nanosa bili otklonjeni što brže.

Zbog snažnog vjetra na cestama su stvoreni snježni nanosi visoki između jednog i tri metra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter