Srbija: Državni vrh bez dogovora sa Srbima s Kosova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Beogradu je u utorak propao pokušaj dogovora državnog vrha i izaslanstva Srba sa sjevera Kosova o primjeni bruxelleskog sporazuma s Prištinom.

Na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića sa kosovskim sunarodnjacima dogovor o provođenju sporazuma iz Bruxellesa nije postignut jer su predstavnici Srba sa sjevera Kosova tražili da se prije raspisivanja referenduma Ustavni sud izjasni o tom sporazumu.

Premijer Ivica Dačić uzvratio je na te zahtjeve porukom da Beograd nema vremena mjesecima razmatrati sporazum već ga treba provoditi i primijeniti.

Dačić je nakon sastanka ocijenio da "referendum sada nema smisla, jer je očigledno da Srbi sa Kosova ne bi prihvatili njegov većinski rezultat" i da bi višemjesečne rasprave dovele zemlju u tešku situaciju da ne može provoditi sporazum iz Bruxellesa.

"Vlada neće promijeniti kurs. Nastavit ćemo voditi zemlju u pravom smjeru", rekao je Dačić novinarima, naglašavajući da se sporazum mora primijeniti i da "vlada raspolaže mehanizmima za to, ali da ih neće upotrijebiti jer želi dogovor".

"Ukinemo plaće i radna mjesta i - nema paralelnih institucija (na sjeveru Kosova). Ali, mi to nećemo, već hoćemo dogovor sa Srbima s Kosova. Ako sada propustimo priliku za politički dogovor, više nećemo imati o čemu razgovarati", rekao je Dačić i ocijenio i da se sad "više ne radi o interesima građana, već o političkoj kampanji u kojoj vlada neće sudjelovati".

"Jasno je da za njih referendum nije opcija. Očigledno je da su ocijenili da narod Srbije drugačije misli. Ali, uvjeren sam da vlada ima većinsku potporu naroda", rekao je Dačić.

On je podsjetio da su vlada i Skupština Srbije potvrdili sporazum i da se on sad može mijenjati jedino referendumom.

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova ocijenili su da u ovom trenutku referendum o sporazumu sa Prištinom "nije najbolja opcija", a da bi prioritet trebalo dati odluci Ustavnog suda o tom dokumentu.

"Sporazum je neprihvatljiv jer ugrožava vitalne interese Srba, a plan za provođenje još je gori jer je očigledno da iza toga ne stoji dobra namjera", ocijenio je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović.

Beograd je ranije poručio da se pitanje referenduma treba što prije riješiti i da bi on mogao biti raspisan 15 dana nakon postizanja dogovora s kosovskim Srbima, ali taj dogovor danas nije postignut.

Dok su trajali trosatni razgovori Dačića, Vučića i izaslanstva sa sjevera, kosovski Srbi iz centralnog dijela prosvjedovali su ispred zgrade vlade što i oni nisu uključeni u pregovore.

"Mi jednostavno želimo da se čuje glas Srba južno od rijeke Ibar, kojih ima oko 100.000, a koji dosad nisu imali priliku reći ono što misle... Albanci hoće etnički čist teritorij, a mi smo voljni ostati na Kosovu i Metohiji, ali nam je za to potrebna potpora države", rekao je Zvonko Mihajlović, predsednik većinske srpske općine Štrpce na jugu Kosova.

Nakon propalih dogovora danas u Beogradu, novi sastanak izaslanstva kosovskih Srba i državnog vrha zakazan je za 7. svibnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter