Srbija dobila popis obveza, Kosovo u poglavlju 35

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele započeo je u srijedu posjet Beogradu porukom ohrabrenja za napredak u eurointegracijskom procesu, ali i uz popis konkretnih očekivanja Bruxellesa uoči otvaranja pregovora sa Srbijom, na kojem je i primjena sporazuma s Prištinom.

Fuele je u srijedu doputovao u svoj prvi službeni posjet Beogradu otkad je 28. lipnja Europsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom, a tu je odluku ocijenio kao nagradu za naporan rad tijekom posljednjeg desetljeća, ali i ukazao da se ozbiljan rad mora nastaviti jer su pregovori ozbiljan posao i znaju dugo trajati.

Fuele je nakon sastanka s Dačićem na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovio poruku da Srbija mora imenovati glavnog pregovarača s EU-om, a europsko pitanje staviti na vrh dnevnog reda, pri čemu će tema primjene sporazuma i dogovora Beograda i Prištine biti konstantno prisutna tijekom pregovora.

Beograd je od Fullea dobio i nacrt vremenskog rasporeda i dinamike kojom će teći screening reformi koje je Srbija provela. Screening će, kako je rečeno, započeti 1. rujna, a trajat će najvjerojatnije do sredine 2015.

Fuele je najavio da će Bruxelles idućeg tjedna zemljama-članicama predstaviti nacrt okvira za pregovore sa Srbijom, a nakon debate cilj je da prva međuvladina konferencija bude održana u siječnju 2014.

- Puno toga je urađeno, ali i puno napora treba da se dođe do prve međuvladine konferencije u siječnju ili možda ranije, rekao je Fuele.

Kako je već ranije neslužbeno najavljeno, a u srijedu i potvrđeno - Srbija će od početka do kraja pregovora s EU-om imati otvoreno poglavlje 35 kroz koje će Bruxelles trajno držati na oku pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dačićev odgovor bio je da EU zna da “Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova”.

- Mi očekujemo da u pregovaračkom okviru ne budu formulacije koje bi ukazivale da Srbija mora priznati neovisnost Kosova. To bi za nas bilo apsolutno neprihvatljivo, naglasio je srbijanski premijer.

Dačić je istaknuo i da u pregovore mora biti uključeno što više ljudi, uključujući sve oblasti u društvu, civilni i nevladin sektor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter