Srbija će na kraju ipak morati priznati Kosovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priznanje Kosova nije uvjet u postupku pristupanja u Europsku uniju (EU), ali Srbija mora prihvatiti činjenice i priznati ga prije nego postane članicom Unije, izjavio je u nedjelju šef zastupničkog kluba socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda novosadskom listu "Dnevnik".

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uvjet u postupku pristupanja EU. No, prije nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati priznati Kosovo", rekao je Swoboda, sugerirajući da je sada prije svega bitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

"Za samu Srbiju bi bilo dobro da prihvati činjenice", istaknuo je on u razgovoru za novosadski Dnevnik i ocijenio da bi Srbija već 2013. godine mogla dobiti datum za početak pregovora sa EU, uz uvjet da primiri radikalne struje koje tome mogu biti smetnja.

Swoboda je zamjerio vladi u Beogradu da za sada ne vuče ohrabrujuće poteze i ocijenio kako "nedavna odluka o zabrani održavanja Parade ponosa upravo dokazuje da ona (vlada) nije privržena europskim vrijednostima".

"Ipak, i dalje važi načelo da Srbija ima pravo na pregovaranje. Ali, neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći. Imam svoje sumnje, ali na kraju, za mene su ipak bitna djela, a ne toliko izjave", poručio je Swoboda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter