Srbija: Boris Tadić napustio Demokratsku stranku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši srbijanski predsjednik i nekadašnji vođa Demokratske stranke Boris Tadić priopćio je u četvrtak da napušta tu stranku, ocijenivši da je ona odlučila izići na izbore s ljudima koji su skloni aferama.

Tadić je stranku vodio od veljače 2004. do studenog 2012. godine, a odlazi iz DS s mjesta počasnog predsjednika.

"Odluku sam donio upravo zbog toga što se u politički blok DS vraćaju ljudi koji su donijeli epitet aferaške i korupcionaške stranke. Odluka nije protiv članova DS, već zbog njih i njima poručujem da je Srbiji potrebna nova demokratska stranka", rekao je Tadić, ali nije potvrdio da li će sudjelovati na predstojećim prijevremenim izborima niti stvara li frontu oporbenih stranaka, o čemu nagađaju beogradski mediji.

"Odluku o tome da li ću sudjelovati na predstojećim izborima donijet ću ubrzo", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Na nedavnoj sjednici središnjeg odbora DS-a u Novom Sadu 18. siječnja, na kojoj se razmatrano izvješće o radu stranke, predsjednik demokrata Dragan Đilas zatražio je potporu za svoj rad, dok je počasni predsjednik Boris Tadić ocijenio kako Đilas nema kapacitet da vodi DS.

Ishod te sjednice bila je većinska potpora Đilasu.

Iz tih nesporazuma i očitog neslaganja o strategiji i politici stranke, pojedini beogradski mediji izvukli su zaključak da bi počasnog predsjednika DS-a Borisa Tadića, bude li na izborima predvodio demokratsku frontu, ta odluka stajala članstva u DS-u jer bi Đilas tražio njegovo isključenje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter