Srbija: 21 žrtva poplava, trodnevna žalost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanska vlada proglasila je u utorak trodnevnu žalost, od srijede do petka, u povodu katastrofalnih poplava koje su dosad odnijele 21 žrtvu.

Obrazlužući prijedlog na sjednici vlade koju je izravno prenosila Radiotelevizija Srbije, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je žrtava mnogo, ali da će ih sigurno biti i više kada se voda povuče.

Vlada će do kraja tjedna odlučiti i o ukidanju izvanredne situacije koja je prošlog tjedna proglašena za cijeli teritorij Srbije.

U Obrenovcu je dosad nađeno ukupno 14 žrtava, razina vodostaja u poplavljenom gradu je neznatno smanjena i potraga se nastavlja, ali taj broj nije konačan dok se voda u potpunosti ne povuče.

"Po razmjerima katastrofe i materijalnoj šteti vidjet ćete da smo mi desetorostruko snažnije bili pogođeni od svih u regiji, a nadam se da se po žrtvama to neće vidjeti. To govori da smo uradili velik posao", rekao je srbijanski premijer. 

U međuvremenu se voda iz rijeke Save izlila u nekoliko srijemskih sela, a u Jameni su preventivno evakuirane žene i djeca.

Prema posljednjim službenim podacima MUP-a Srbije, s područja ugroženih poplavama do utorka ujutro ukupno je evakuirano više od 30.870 osoba, od kojih samo s područja Obrenovca  više od 13.600.

Najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni, priopćio je MUP Srbije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter