Srbi u SAD-u traže 10,4 milijardi dolara za Oluju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srpske organizacije u Sjedinjenim Americkim Državama pokrenule su pred sudom u Chicagu spor protiv americke vojne tvrtke Military Professional Resources Inc. (MPRI) zbog »sudjelovanja u genocidu nad Srbima u Oluji«.

Cikaški se sud ovih dana proglasio nadležnim za tužbu dviju srpskih organizacija - Žrtve genocida u Krajini i Srpski krajiški sabor u SAD-u - kojom su još prošle godine MPRI optužile za »sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuca Srba iz Krajine«.

Americku tvrtku tereti se da je sudjelovala u obucavanju Hrvatske vojske za operaciju Oluja, pri cemu se kao dokaz prilaže ugovor MPRI-ja i Hrvatske o obuci hrvatskih casnika i vojnika.

Stranke u sporu mogu se do kraja rujna nagoditi, no ukoliko MPRI ne pristane na nagodbu »tešku« cetiri milijarde dolara pocet ce postupak, a ukupni odštetni zahtjev iznosi deset milijardi i 400 milijuna dolara.

Iako nije izravno optužena u tom predmetu, Hrvatska bi trebala biti itekako zainteresirana za taj spor. Pa ipak hrvatska država zasad se ne planira ukljucivati u postupak protiv MPRI-ja, niti angažirati odvjetnika.

Kako nam je objasnio jedan neimenovani hrvatski dužnosnik, zasad je preuranjeno prognozirati u kojem ce pravcu teci sudenje i hoce li imati politicke implikacije za Hrvatsku. Zasad je samo jasno da ce se sudenje održati, opravdavaju se naši sugovornici. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter