Srbi u Federaciji BiH osnovali savez općina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Srba u vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, većinski bošnjačko-hrvatskom entitetu, uspostavili su savez srpskih općina tražeći da u ustavnim promjenama dobiju većinsku srpsku županiju koju bi činile četiri općine, objavili su u srijedu mediji u Hercegovini. 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je ranije da će u ustavnim promjenama u Federaciji BiH, koje je najavila američka administracija, zatražiti određenu vrstu autonomije za srpske općine. Dužnosnici SNSD-a iz Drvara, Grahova i Glamoča, koji sudjeluju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao i strukturama Hercegbosanske županije u Livnu, uspostavili su na sjednici održanoj u utorak savez srpskih općina. Prva sjednica saveza održana je u Grahovu, a najavljeni su i redoviti sastanci. 

Savezu ovih općina uskoro bi se trebali pridružiti i predstavnici općine Bosanski Petrovac iz Unsko-sanske županije.

Šef srpskog kluba u skupštini Hercegbosanske županije Slaviša Mihajlović rekao je za medije da će inzistirati da se u okviru rada povjerenstva što ga je uspostavila američka administracija potakne inicijativa uspostave zasebne srpske županije u Federaciji BiH, koju će činiti četiri općine. On tvrdi da su Srbi u ovim općinama u podređenom položaju u odnosu na Bošnjake i Hrvate. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter