Srbi u Chicagu tuže zbog Oluje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanska udruga «Žrtve genocida u Krajini» u srijedu je na saveznom sudu u Chicagu u SAD-u podnijela tužbu protiv americke korporacije L-3 Communications, jer je, kako tvrde, njezina tvrtka kcer MPRI «uvježbala i opremila hrvatske snage koje su u ljeto 1995. provele masovna ubojstva i genocid više od 200.000 miroljubivog srpskog stanovništva u Republici Srpskoj Krajini».

Tužitelji dodaju da je «'Oluja' bila najveca vojna kopnena ofenziva na tlu Europe nakon II. svjetskog rata» te isticu da predstavljaju sve Srbe koji su u to vrijeme živjeli u tzv. SAO Krajini. Od americke tvrtke traže odštetu od cak - 10,5 milijardi dolara!

Americka agencija «Bloomberg» prenosi kako se u tužbi izrijekom ne tvrdi da je osoblje kompanije MPRI «osobno sudjelovalo u genocidu, ali se pouzdano zna da je MPRI osigurao ljude i sredstva kako bi se genocid dogodio i proveo».

Kompanija L-3 sa sjedištem u New Yorku šesta je po velicini americka tvrtka specijalizirana za sigurnosne i vojne poslove, kontraobavještajno djelovanje, izvidanje terena i obucavanje vojnika.

Njezina tvrtka MPRI (Military Professional Resources Incorporated), koju Srbi tuže, ima sjedište u Virginiji i oko 6.000 zaposlenika koji rade u 40 država diljem svijeta. Još 1987. godine osnovalo ju je osam americkih umirovljenih vojnih strucnjaka, a 2000. ju je za 40 milijuna dolara kupila korporacija L-3. Od sijecnja ove godine MPRI vodi umirovljeni general Bantz John Craddock.

Kompaniju MPRI Srbi optužuju da je Hrvate opremila za tu akciju, te im je cak do detalja isplanirala.

"MPRI je s Hrvatskom u listopadu 1994. godine potpisala multimilijunski ugovor koji je, uz ostalo, ukljucivao da ce MPRI «kroz svoje kontakte nabaviti teško naoružanje i uvesti ga u Hrvatsku, osigurati Hrvatskoj vojsci slike i podatke s terena u stvarnom vremenu» - stoji medu ostalim u tužbi u kojoj se spominje i navodni sastanak predstavnika MPRI-ja i tadašnjeg hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška iz listopada 1994. Tijekom njega Šušak je Amerikancima, tvrdi se u tužbi, rekao doslovce ovako: «Želim istjerati Srbe iz moje zemlje!».


Podijeli: Facebook Twiter