Srbi se dogovorili oko Kosova

Tomislav Nikolić i Ivica Dačić (Reuters)
Tomislav Nikolić i Ivica Dačić (Reuters)

Okončana je sjednica Vlade Srbije, na kojoj je postignut dogovor o dva važna dokumenta.

Kako je rekao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poslije zajedničke sjednice, Vlada je jednoglasno usvojila prijedloge dva teksta - rezoluciju o osnovama za razgovore sa privremenim institucijama u Prištini i drugi, obvezujući dokument - platformu, koji po riječima premijera Ivice Dačića, neće biti objavljen.

"Nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni s kojima trebamo pregovarati", rekao je Dačić. Predsjednik Nikolić je rekao i da je bilo izmjena teksta platforme, ali da je suština ostala potpuno ista.

"Ima ublažavanja nekih rubova, neki dijelovi su mogli biti tumačeni kao prekidanje tehničkog dijaloga ili pregovora s EU-om, a mi smo otklonili te sumnje", rekao je Nikolić. Naveo je da je važno što je dogovor postignut jedinstvenim stavom.

"Srbija je na sjednici Vlade pokazala da može stati iza dokumenta jednoglasno, uz sva ograničenja, strepnje i bojazni koje svako od nas ima kada je riječ o Kosovu. Proteklo je mnogo vremena, ono što danas radimo je minimum onoga što smo mogli dobiti prije nekoliko godina, a maksimum onoga što ćemo moći dobiti za nekoliko godina", rekao je poslije zajedničke sjednice državnog vrha Nikolić.

Istaknuo je da sve što bi bilo rađeno ispod nivoa rezolucije koja će ići pred srpske zastupnike ne bi bilo dobro za Srbiju, a naveo je i da je do "ovog nivoa odnosa s privremenim institucijama u Prištini" dovela današnja opozicija, a bivša vlast. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter