Srbi i Romi diskriminirani kod zapošljavanja

Okrugli stol u pulskoj Gradskoj vijećnici (A. KANCELAR)
Okrugli stol u pulskoj Gradskoj vijećnici (A. KANCELAR)

U organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice, danas je u pulskoj Gradskoj vijećnici organiziran okrugli stol pod nazivom "Učinkovita borba protiv diskriminacije na regionalnoj i lokalnoj razini kroz prisutnost pučkog pravobranitelja". Rasprava u Puli jedna je posljednjih aktivnosti projekta IPA TAIB 2009 -"Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije" koji od 2011. godine, u suradnji s austrijskim institutom za ljudska prava Ludwig Boltzmann, provodi Ured pučke pravobraniteljice.

Zamjenik pučke pravobraniteljice Dejan Palić upozorio je da se ljudska prava najviše krše na lokalnoj razini, a Ured o tome nema saznanja, pa je nužna suradnja s lokalnim organizacijama civilnog društva i sindikatima. Spomenuo je da se Ured povezao s pet organizacija civilnog društva u Hrvatskoj putem kojih će lakše dobivati informacije s terena, a među njima je i porečki Centar za građanske inicijative. Po njegovim riječima, Ured pravobraniteljice dosad je primio 732 pritužbi građana koji su upozorili na diskriminaciju, a najviše po pitanju etničke pripadnosti.

- No mnogo je više slučajeva koji ne dođu do nas, a neprijavljivanje diskriminacije je svojevrsna siva zona. Žrtve najčešće šute jer se boje da će izgubiti posao, da će biti obilježene u društvu i da će ih osuditi okolina ili pak nemaju povjerenje u institucije pa im se niti ne obraćaju za pomoć. I statistike pokazuju da je najčešći slučaj diskriminacije na temelju etničke pripadnosti u području rada i zapošljavanja. To je konstanta već godinama, a najčešće su to slučajevi kada netko zbog svog etničkog porijekla nije primljen na posao ili ga se koči u daljnjem napredovanju, kazao je Palić i naglasio da su po tom pitanju  najviše diskriminirani pripadnici srpske i romske zajednice.

Istraživanje Ureda pravobraniteljice provedeno na 1.300 ispitanika tijekom prošle godine, pokazalo je da 43,4 posto građana smatra da ne bi bilo dobro zapošljavati azilante, a za njih 42,6 posto bio bi problem u vlastitoj tvrtki zaposliti Rome. Poražavajući je podatak da njih 27 posto vjeruje da bi Romi zaposleni u ugostiteljstvu ili trgovini sigurno odbili mnoge klijente.

Za vrijeme održavanja okruglog stola, građani su imali priliku savjetnicima pučke pravobraniteljice prijaviti slučajeve diskriminacije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter