Sramotna ploca dobrodošlice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lanjskoga listopada, prilikom izgradnje kružnog toka i nove obilaznice iznad Špadici, zabilježili smo kako je bezobzirno išcupana i doslovce razbijena velika ploca dobrodošlice u "Porec - grad mozaika". Ucinili su to graditelji, u ovom slucaju rušitelji, a odmah nakon našega napisa oštecena je ploca odnesena. Pretpostavljamo - na gradski otpad. E, ne baš jer, upozorio nas je nedavno citatelj, ta ista ploca leži uz novu obilaznicu, dva kilometra u pravcu Stancije Portun. I, doista, na ledini uz novu prometnicu, otprilike na razini St. Vergotini, bacen je "Porec - grad mozaika" i ležeci pozdravlja putnike namjernike.

Za tu sramotu boli briga graditelje, a i gradsku vlast. Naravno, nova ploca dobrodošlice ni u ludilu nije postavljena na mjesto gdje je stara išcupana i uništena. Hm, možda Porec više i nije "grad mozaika" nego "grad skupih rotora i nefunkcionalne sportske dvorane"? Tko zna?

A kad smo vec kod uništavanja gradske imovine, ne zna se ni kada ce i hoce li uopce biti na Trgu slobode vracena skulptura kupacice "Ljeto" akademskog kipara Tomislava Ostoje. Postavljena u vrijeme kada su u lokalnoj vlasti bili utjecajniji ljudi koji vole umjetnost i grad, stradala je zimi 2006. od ruku maloljetnih lokalnih vandalcica koji su je teško oštetili i bacili u Peškeru. Sklonjena je u skladište komunalne tvrtke Usluga, šteta je procijenjena na 184 tisuce kuna, ali lanjskoga proljeca, pisali smo, nije bilo naznaka koliko bi koštao njen popravak i povratak. Ljeta idu, a "Ljeta" na Trgu slobode nema.


Podijeli: Facebook Twiter