Sramotan prilog o Juri Francetiću na HTV-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska akcija poslala je otvoreno pismo medijima i upravi HRT-a u kojem traže smjenu urednika emisije TV kalendar Vladimira Brnardića  zbog sramotnog priloga o ustaškom koljaču Juri Francetiću koji je emitiran 27. prosinca prošle godine.

"TV kalendar je 27. prosinca 2012. pokušao naučiti gledatelje i našu djecu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je - prema HRT-u bio "legendarni borac" koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana - onih zlih koljača Hrvata - u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku", priopćili su iz Građanske akcije.

"Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. stoljeću sa javne televizije. Neprihvatljivo je da se - kraj svih narodnih heroja koje je dala Hrvatska - veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod. Hrvatski narod je, ne zaboravimo, dao najviše antifašističkih boraca pod oružjem u Europi. Tim nasljeđem antifašizma trebali bismo se ponositi, to je utkano u naš Ustav i temelj naše državnosti - temelj moderne Hrvatske", poručuje Građanska akcija.

Od Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, traže da spornu emisiju dobro pregleda, te da istu naloži izmijeniti u skladu s povijesnim činjenicama. "Također je potrebno pod lupu staviti i druge emisije gdje je povijest izmijenjena i revidirana", poručuju iz Građanske akcije, te dodaju kako Radman nema drugog izbora nego smijeniti glavnog urednika "TV Kalendara".

- HRT-u je ovaj slučaj poznat otprije. Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a se njime, kao i samim TV kalendarom, bavi već neko vrijeme. Svjesni smo problema, na njemu se radi, no zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje. U ovoj fazi sve dosadašnje procese još uvijek smatramo internima - kažu u HRT-ovom Odjelu za odnose s javnošću. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter