Sramota da Istra ostaje bez dopisništava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potaknut najnovijim najavama o otpuštanju 14 novinara i urednika Vecernjeg lista, istarski ogranak Hrvatskog novinarskog društva želi upozoriti javnost i nadležne institucije na sramotnu cinjenicu da na podrucju cijele Istarske županije ubrzo nece više egzistirati niti jedno dopisništvo nacionalnih tiskanih medija.

Podsjecamo da su osim gašenja dopisništava Vecernjeg lista i Vjesnika, u fazi zatvaranja i dopisništva Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, cijim su novinarima-dopisnicima iz najveceg istarskog grada vec otkazani ugovori o radu. Takvom medijskom blokadom istarska javnost u velikom dijelu ostaje zakinuta za pravovremeno i objektivno izvještavanje, a istarski medijski prostor postaje sužen.

Nezamislivo je i neprihvatljivo da iz Istre više nece izvještavati novinari dopisnici nacionalnih tiskovnih nacionalnih izdanja, koji su najkompetentniji poznavatelji društveno-politickih prilika s podrucja Istre. Takoder je nezamislivo da ce jedna od najprogresivnijih regija u Hrvatskoj, pred sam ulazak Hrvatske u Europsku uniju, u velikom dijelu ostati bez prava na pristup informacijama.

Od nadležnih institucija i vlasnika medija ocekujemo da ucine sve da bi novinarska dopisništva, koja cine jezgru svakog lista, ostala sacuvana. (Istarski ogranak HND-a, predsjednica ogranka Danijela Bašic-Palkovic)


Podijeli: Facebook Twiter