Syrah sa Silbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Syrah
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: De Georgiis d.o.o.
Lokacija: otok Silba/sjeverna Dalmacija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: dalmatinska pašticada s njokima
Ocjena: 8/10
Cijena (MPC): 80 kuna kod proizvodaca

Ovo vino koje danas želim predstaviti neobicno je po nekoliko kriterija. Prvi je definitivno oblik boce, koji izlazi iz onog uobicajenog, šabloniziranog na hrvatskoj vinskoj sceni, jer je slicniji bocama porta ili sherryja nego jednoj vinskoj boci.

Druga je neobicnost da loza raste na otoku Silbi, koja spada u zadarsko-biogradsko vinogorje, no mirne duše bi mogla potpasti i pod Lošinj, jer se ovaj lijepi otok, kao i susjedni Olib, nalazi na pola puta od Lošinja do Zadra.

Vinarija De Georgiis dobila je ime po latinskoj verziji prezimena Damira Jurjevica, poznatog zadarskog ugostitelja, koji je novo proizvodacko ime na vinskoj karti Hrvatske. Jurjevic na Silbi ima 52 hektara terena od cega je devet hektara pod vinovom lozom, a 8,5 ha pod maslinama, dok su ostalo pašnjaci za koze, ovce i perad.

Osim na Silbi, u Ninskim Stanovima je na 125 hektara zasadio još oko pola milijuna sadnica razlicitih sorti vinove loze. Jurjevic se oslanja na tradicionalne dalmatinske sorte: maraštinu, debit i pošip, ali i dokazane svjetske sorte syrah, cabernet sauvignon i chardonnay. Na lokaciji Ninski Stanovi posjeduje i veliku plantažu poznate zadarske višnje maraske, od koje se dobiva izvrsni marachino.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a njegova kakvoca fina i ugodna tek nakon što se vino "nadisalo" zraka u dekanteru. Na nosu mi dominira miris crvenih kupina koje sam brao kao mali, a slijedi nota džema od ribiza.

Tu je i nota dima, ali i malo kože te crnoga papra i nešto klincica, tako da miris po kompleksnosti ide od djelomicno bogatog prema bogatom. Vino je na granici suhog i polusuhog, djelomicno je toplo i mekano. S druge strane, svježe je, tanicno te ukusno, ali i mineralno.

Punog je tijela, djelomicno uravnoteženo, djelomice izražene intenzivnosti te trajnosti u ustima, s laganom gorcinom na retronazalnom okusu i stalnom prisutnošcu slatkoce. Spremno je za konzumaciju, ide prema zrelom i djelomice mi je harmonicno, zbog okusa.


Podijeli: Facebook Twiter