Spurrier preporučuje Matoševićevu crnu Grimaldu

Kolumna Stevena Spurriera u lipanjskom Decanteru s pohvalom Matoševićevoj crnoj Grimaldi iz 2012.
Kolumna Stevena Spurriera u lipanjskom Decanteru s pohvalom Matoševićevoj crnoj Grimaldi iz 2012.

Baš uoči Vinistre, u vinariju Ivice Matoševića u Krunčićima stigla je jedna od najljepših vijesti koju bi neki vinar htio poželjeti: Steven Spurrier, urednik i kolumnist najuglednijeg svjetskog vinskog časopisa Decanter, uvrstio je Matoševićevu crnu Grimaldu iz 2012. godine u popis svojih osobnih preporuka, dodijelivši ovom vinu čak 90 bodova. Matoševićeva crna Grimalda 2012. tako se našla u društvu grčkih vina Gaia Thalassitis Assyritico 2015. i Alpha Estate Reserve Old Vine Xinomavro 2011., južnoafričkog Lismore Estate Viognier 2015., te francuskih Domaine de la Mordorée La Dame Rouse Rosé 2014. i Domaine Charles Hours Clos Uroulat 2013., a ova lista preporuka sastavni je dio redovite kolumne "Spurrier's World", objavljene u "papirnatim" izdanju časopisa Decanter za lipanj 2016. godine koji tek kreće u svjetsku distribuciju.

Idealno vino

Uz fotografiju boce Matoševićeve crne Grimalde 2012. te napomenu da se u Velikoj Britaniji boca prodaje po cijeni od 26.95 funti, Steven Spurrier je napisao: "Vina Ivice Matoševića, jednog od najuglednijih hrvatskih vinara, puna su prirodnog poleta utjelovljenog u ovoj kupaži merlota i terana, čije su duboke arome višnje na aftertasteu podignute notama divljih kupina". Na kraju ove opisne ocjene Spurrier dodaje da je ovo vino idealno za konzumaciju u razdoblju od 2016. do 2018. godine.

Ivica Matošević izrazio je svoje oduševljenje uvrštenjem svoje Grimalde 2012. u Spurrierov izbor napisavši na svome facebook profilu: "Posebno sam ponosan, a i svi moji, na preporuku velikog Spurriera u novom broju lipanjskog Decantera. Kad smo kretali u svijet vina, čitali smo knjige i gledali filmove o njemu. Onda smo ga upoznali, a on je upoznao naš kraj. Ovih se dana navršava 40 godina od pariške degustacije koju je baš Spurrier skrivio i dao šansu novim vinskim zemljama da pokazu sto mogu. Pravi gospodin i majstor od zanata, nek živi još sto godina!".

Pariška izložba o kojoj govori Matošević dogodila se 1976. godine, a na njoj su prvi put u svjetskim razmjerima zabljesnula vina iz "novog svijeta", među njima i vina hrvatskog iseljenika Miljenka Mikea Grgića iz kalifornijskog Napa Valleya. Upravo je Steven Spurrier (inače rođen 1941. godine) zaslužan za globalizaciju i demokratizaciju vinskog svijeta i uzdizanje vinske kulture na svjetskoj razini. Osnovao je više vinskih institucija svjetskog značaja, među njima i francusku L'Academie du Vin, a o njegovu je životu 2008. godine snimljen film "Bottle Shock" s nedavno preminulim Alanom Rickmanom u glavnoj ulozi.

Međunarodni potencijal

Spurrier je više puta posjetio i Istru, pa je istarski merlot ocijenio kao najbolji odmah nakon francuskog, a posebno mu se svidio i istarski teran. Na kušanju istarskih vina 2010. u Londonu Spurrier je upravo za malvaziju i teran iz Istre rekao da su to "autohtone sorte sa značajnim međunarodnim potencijalom". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter