"Špuce i profumi" - dramatizacija porečke zbilje iz 18. stoljeća

Prizor iz predstave "Špuce i profumi"
Prizor iz predstave "Špuce i profumi"

Kao kraj desetog izdanja Giostre sinoć je u porečkom kazalištu premijerno izvedena dramska predstava "Špuce i profumi“ u izvedbi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana iz Poreča. Tekst, scenarij i režiju predstave potpisuje mladi Gaetano Benčić, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Poreštine.

Dekadencija plemstva i snaga pučana

U jednosatnoj predstavi na pozornicu je izašlo četrdesetak glumaca, plesača i statista koji su pred mnogobrojnom publikom oživjeli poviješću inspiriranu priču o Arlechinu (Ivan Herak), poznatom zavodniku, koji želi osvojiti uglednu porečku plemkinju Anzolu. U pozadini cijele priče odvija se glavna gradska fešta Giostra, a kroz scene se provlače aluzije na brojne kontradikcije 18. stoljeća, među kojima do izražaja dolaze s jedne strane praznovjerja, a s druge počeci prosvjetiteljstva, uočava se dekadencija plemstva nasuprot snazi pučana… Tako se na sceni pojavljuje vračara sa svojom magičnom kuglom (Daliborka Škofić) i raspjevani prodavač ljubavi doktor Šuško (Vedran Šušnjić Šuško) koji zavode lakovjerni puk i plemstvo, kao i pripadnici svjetovne i crkvene vlasti - podestat (Azeglio Picco) i svećenik (Maurizio Sauko) koji, svaki iz svoje pozicije, prizivaju razum kod Porečana. Na razum i pamet se poziva i Zuane Sincich (Gaetano Benčić), u pratnji plemenitog Barbariga (Marino Banko), ali ipak biva prevaren i pokraden od svoga sluge Arlechina. Tu su i sestre Zuccato (Smiljana Millos, Dunja Klarić i Vilma Jugovac), poznate porečke usidjelice u stalnoj potrazi za ljubavlju, koje žude za Arlechinom. Iako spreman na sve kako bi osvojio Anzolu, planove će mu omesti žene koje je prije zaveo i iznevjerio - sluškinja Angelina (Valentina Debelić), krčmarica Luna (Denis Mikatović) i pučanka (Dorijana Čitar) koje mu postavljaju zasjedu. Arlechin ulazi u Anzolinu spavaću sobu, ali ga umjesto nje dočekuje njezin zaručnik Rodrigo (Igor Ostojić) spreman obraniti njezinu čast, a nesretnom Arlechinu se potom priređuje javno suđenje i izriče kazna protjerivanja iz grada po nalogu gradskog suca (Jakov Grgić).

Barokni ples i pučke pjesme

Na pozornici su se izmjenjivale scene s ribarima i pučanima, prizori iz plemićkih salona i krčmi, kao i već dobro poznate barokne plesne koreografije i pučke pjesme, a kao lajtmotiv poslužili su mirisi, odnosno smradovi, koji su bili i glavna tema ovogodišnjeg festivala.

Predstava se odigrala na hrvatskom i talijanskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta, kroz jednostavne, pristupačne i duhovite replike, a citirali su se i elementi dramskih komada nastalih u proteklih deset godina Giostre, pa se tako u krčmi pojavljuje i Casanova (Goran Prodan).

Energija, entuzijazam i trud glumaca i redatelja bila je vidljiva tijekom cijele predstave, koja je - sudeći po reakciji publike - vrlo dobro prihvaćena. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter