S&P's očekuje tužbu zbog rejtinga povezanih s krizom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bonitetna agencija Standard&Poor's objavila je da očekuje tužbu američke vlade zbog rejtinga koje je prije financijske krize dodjeljivala vrijednosnim papirima utemeljenim na hipotekarnim kreditima.

Tužba će se fokusirati na visoke rejtinge koje je agencija 2007. dodijelila pojedinim vrijednosnim papirima. Njihova se vrijednost naknadno urušila, podsjećaju u S&P'su.

Naglašavaju pritom da je tužba "potpuno neutemeljena".

Glasnogovornica američkog ministarstva pravosuđa nije željela komentirati to priopćenje ali mediji izvješćuju da bi tužba, u kojoj će navodno sudjelovati i vlade američkih saveznih zemalja, mogla biti podignuta u drugoj polovini tjedna.

Bude li ta najava potvrđena, bit će to prva tužba pokrenuta protiv bonitetnih agencija zbog navodnih pogrešaka koje su pridonijele izbijanju financijske krize.

Prema navodima S&P's-a, u tužbi se tvrdi da su njihovi rejtinzi odigrali važnu ulogu u krizi zbog povjerenja koje su ulijevali ulagačima kada su u pitanju bili sporni vrijednosni papiri.

U S&P's-u pak tvrde da su prije ostalih agencija još 2007. i prije toga snizili rejtinge čitavom nizu sličnih vrijednosnica.

Tužitelji su ispitivanjem nekadašnjih analitičara nastojali utvrditi je li agencija pri ocjeni vrijednosnih papira zanemarila vlastite standarde zbog naknada koje su joj isplaćivale investicijske banke, izvijestio je Wall Street Journal.

Do prošlog tjedna dvije su strane pregovarale o nagodbi ali su razgovori prekinuti nakon što je ministarstvo pravosuđa poručilo da će tražiti najmanje milijardu dolara na ime odštete, izvijestio je New York Times, pozivajući se na izvore upoznate s vladinim planovima.

U agenciji ističu da ni u kom slučaju nisu bili usamljeni u bitno promašenim prognozama razmjera sloma na američkom tržištu nekretnina. Pozivaju se tako na svjedočenje bivšeg predsjedatelja Komisije za vrijednosnice i tržišta (SEC) koji je u Kongresu naglasio da ni SEC ni središnja banka ni ostala državna tijela nisu predvidjeli taj slom. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter