Sprijeciti zloporabu udruga za osobno bogacenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi zakon o udrugama, odnosno izmjene i dopune postojecega mogle bi u zadnjem kvartalu ove godine biti raspravljene u Saboru. Radna skupina formirana u okviru Ministarstva uprave u petak ce održati prvi sastanak, a Ured za udruge vec je proveo prvi krug konzultacija sa zainteresiranim stranama i iz rezultata može se išcitati smjer u kojem ce ici promjene postojeceg Zakona koji regulira postojanje više od 45.000 udruga u Hrvatskoj.

Novi zakon bi morao jasnije definirati pojam neprofitnosti s jedne strane i mogucnosti da se udruge bave djelatnošcu kojom ostvaruju prihod s druge strane. Postojece odredbe omogucavaju zlouporabu statusa udruge i ostvarivanje osobne financijske koristi, ali i ogranicavaju pojedine organizacije u registraciji djelatnosti kojom ostvaruju prihod kojim se samofinanciraju. Vjerojatno ce se otkloniti mogucnost da se u slucaju stecaja ili likvidacije udruge imovina udruge, nakon njenog gašenja, može prenijeti u vlasništvo fizicke osobe.

Najkrupnija moguca izmjena odnosi se na definiranje djelatnosti od opceg dobra i posebnih uvjeta koje bi udruga trebala zadovoljiti kako bi se mogla natjecati za novac iz javnih izvora. Prije desetak godina, malo nakon što je sadašnji Zakon o udrugama stupio na snagu, pocelo se razmišljati o potrebi odredenja toga koje se udruge bave djelatnostima od opceg dobra, a koje ne.

Razmišljalo se i o posebnom zakonu koji bi regulirao status takvih udruga i organizacija, a sad se to pitanje namjerava riješiti izmjenama postojeceg Zakona o udrugama. Zakonsko razdvajanje udruga i organizacija koje se bave djelatnostima od opceg dobra vjerojatno bi imalo velike posljedice i po nacin financiranja udruga.

Naime, iz javnih bi se izvora, na svim razinama od opcinske do državne, financirale aktivnosti iskljucivo onih udruga koje su od opceg dobra. Broj potrebnih ljudi za osnivanje udruge - troje - po svoj se prilici nece mijenjati.

Toj liberalnoj odredbi koja je u skladu s nacelom slobode udruživanja protive se tek pojedini uredi za registraciju udruga na lokalnoj razini, vjerojatno zato što smatraju da zbog jednostavnog nacina osnivanja udruga imaju mnogo posla. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter