Sprijeciti nastanak invaliditeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzet je jedini istarski grad obuhvacen sadržajima projekta "Mreža za brda i otoke" koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a Hrvatska udruga paraplegicara i tetraplegicara provodi još i u Cabru, Gospicu, Vrgorcu te na Hvaru, Korculi i Lastovu.

Za predstavnike lokalne zajednice, službi socijalne skrbi i servisa poput onih za njegu i pomoc u kuci te fizikalnu terapiju, kao i osobe s paraplegijom i tetraplegijom buzetskog podrucja, organizirana je u Narodnom domu tribina na temu "Osobe s paraplegijom i tetraplegijom - ravnopravni gradani".

Uoci tribine u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" održano je edukativno preventivno predavanje o rizicnom ponašanju s ciljem sprjecavanja spinalnih ozljeda i nastanka invaliditeta, a potom i strip-radionica. Osnovci su se ukljucili u izradu strip-brošure o prevenciji nastanka invalidnosti. Crtali su na zadane teme, poput stradavanja u prebrzoj vožnji i neopreznog skakanja u vodu.

- Želimo prenijeti djeci i mladima da se lako može nastradati i dospjeti u invalidska kolica. Do takvih ozljeda dovode svakodnevne životne okolnosti; bilo da vozimo auto, skacemo u vodu, penjemo se na drvece. O kojem god da je uzroku rijec, takva ozljeda znaci potpun životni preokret i za ozlijedenog pojedinca i za njegovu obitelj. Najviše stradavaju osobe izmedu 16 i 35 godine, u najproduktivnijoj životnoj dobi, cak njih 75 posto. Namjera nam je ovim aktivnostima sprijeciti nastanak invaliditeta. Ukoliko su mladi svjesni koje su to rizicne situacije, možda ce ipak promisliti o njima, izjavila je Manda Kneževic, predsjednica HUPT-a. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter