Sprijeciti dužnicko ropstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glede galopirajuceg rasta tecaja švicarskog franka, koji ce korisnike kredita u ovoj valuti "gurnuti u dužnicko ropstvo", saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin je u utorak u Pazinu kazao da bi Vlada i Sabor trebali donijeti zakon o zabrani valutne klauzule.

Na novinarsko pitanje je li to samo demagogija ili je pokrenuta neka politicka akcija o donošenju takvog zakona, i je li sam u neku takvu akciju ukljucen, Kajin veli da nije ukljucen jer takvo što "iziskuje vrijeme, a takav prijedlog se može podnijeti još svega nekoliko dana, Sabor ga ne može provesti po redovnoj proceduri, ali može Vlada po hitnom postupku". Ako se ništa prije ne dogodi, završava Kajin, "pokrenut cemo to u Saboru u rujnu, a do tada, ako Vlada ne reagira, možemo samo sjesti i plakati".

U povodu najavljenog rujanskog rebalansa državnog proracuna, Kajin procjenjuje da ce on biti bolan, ali se njime nece ništa postici osim daljeg ugrožavanja standarda i radnih prava 260.000 zaposlenih na "državnim placama". Kosoricina pozivanja na "okupljanje HDZ-a, SDP-a i ostalih", a pogotovo na "okupljanje Vlade i naroda", neutemeljena su jer ova Vlada nema izborni legitimitet. "Ne možemo se okupljati oko onog tko nas je doveo do bezdana", zakljucuje Kajin.

On se na konferenciji za novinare dotaknuo i komentara Plinija Cuccurina o prodaji Barbarige i Dragonere. Na izjavu Cuccurina "da se sada napokon znaju cijene Barbarige i Dragonere" Kajin daje protukomentar: "Istrijani, medutim, nikako da saznaju kako je Cuccurin kupovao tvrtke, od TDR-a preko Jadranturista pa sve do Anite, koja je u to vrijeme jedina donosila dobit". Na upit želi li upozoriti na kakve nelegalnosti u jednom ili drugom slucaju, Kajin odgovara nijecno. Dodaje takoder da se nada da ce se sada "konacno nešto poceti zidati na Barbarigi i Dragoneri jer bez investicija ova zemlja nece preživjeti".


Podijeli: Facebook Twiter