Spriječiti daljnje devastiranje korita Mirne

Gornji tok rijeke Mirne u ljetnim mjesecima (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Gornji tok rijeke Mirne u ljetnim mjesecima (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Ima li Grad Buzet ikakvog utjecaja na Hrvatske vode da se korito Mirne prestane devastirati, kao i uništavati poljoprivredne parcele čiji su se gabariti kod nekih zemljovlasnika znatno smanjili, a sve u cilju sprječavanja izlijevanja rijeke iz korita, iako se tim sprječavanjem izlijevanja uništavaju i staništa tartufa, upitala je na aktualnom satu zadnje sjednice Gradskog vijeća Buzeta SDP-ova vijećnica Elena Jerman.

- Kao Grad trebali bismo reagirati, spriječiti daljnje devastiranje i očuvati prirodni okoliš uz Mirnu, barem ono što nije do sada uništeno. Ako dozvolimo da Hrvatske vode rade po svom, naziv "Buzet - grad tartufa" možemo promijeniti u "Grad betoniranih kanala", rekla je Jerman.

Vodotoci su u nadležnosti Hrvatskih voda i Grad Buzet nema saznanja o njihovim investicijama i planovima, uzvratio je gradonačelnik Siniša Žulić. "Sukladno zahtjevima mjesnih odbora uključivali smo se eventualno kod predlaganja nekih radova na pojedinim potocima i bujicama, i dio takvih naših prijedloga je uvršten u godišnje programe", rekao je Žulić.

Dodao je da u Vodnogospodarskoj ispostavi Mirna-Dragonja kažu da je jedan dio radova potaknut i na inicijativu vlasnika parcela koje graniče s koritom rijeke Mirne, jer u neuređenim vodotocima voda odnosi zemlju i pričinjava štetu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter