Sprijeceno prodavanje dionica na crno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve su stranke jucer u Saboru podržale izvješce o radu Fonda hrvatskih branitelja za 2008. godinu, u kojem se medu ostalim navodi da su udjelnicari Fonda dosad prodali oko 30 posto svojih udjela, za što im je isplaceno više od milijardu kuna. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da Fond raspolaže imovinom u vrijednosti od 2,3 milijarde kuna te naglasila da se nisu ostvarili strahovi da ce branitelji masovno prodavati udjele, što je moglo dovesti do urušavanja Fonda. - Sa zadovoljstvom mogu utvrditi da branitelji razumiju svaki trenutak u kojemu se nalazimo i nije se dogodilo gašenje Fonda, rekla je Kosor. Zastupnik HDZ-a Josip ?akic rekao je da je «sprijecen pokušaj torbara da na crno kupe dionice i na njima zarade».
Ministar branitelja u SDP-ovoj Vladi Ivica Pancic takoder je izrazio zadovoljstvo poslovanjem Fonda, rekavši da je ovo izvješce primjer da kad se stvari «zasnivaju na profesionalizmu i strucnosti mehanizam može uspješno djelovati». Pancic je protestirao zbog cinjenice da se vec 18 godina ponavlja teza da je «HDZ stvorio državu». - Izvrsno, priznajem vam to! Hajdemo, rucice gore da vidimo tko je od vas branio Vukovar, izuzev Petra Mlinarica kojem skidam kapu, rekao je Pancic. Odgovorio mu je ?akic, rekavši da je Pancic «najmanje zaslužan za Vukovar». - Najmanje ste ga vi branili, rekao je ?akic. Gordan Maras (SDP) rekao je da je Vlada pogriješila što je dionice Ine, od kojih je sedam posto pripadalo Fondu, prodala izravno MOL-u, a da ih nije prethodno stavila na tržište. - Time su ošteceni mali dionicari, ali i branitelji. Moglo se dobiti 200 do 300 kuna po dionici više, rekao je Maras. Ministrica Kosor istaknula je, medutim, da je dionica MOL-u prodana po 2.800 kuna, a njena je današnja vrijednost 1.510 kuna.

Sabor je raspravio i izvješce o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Kosor je rekla da ono pokazuje da je za skrb o hrvatskim braniteljima u prošloj godini iz državnog proracuna izdvojeno više od 6,2 milijarde kuna.


Podijeli: Facebook Twiter