Sprijecena poplava u Istarskim toplicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voda iz termalnog izvora s ljekovitom sumpornom vodom te nekoliko drugih podzemnih izvora umalo je u ponedjeljak prije podne prodrla u predvorje hotela Mirna u Istarskim toplicama, no brzom intervencijom buzetskih vatrogasaca sprijecena je katastrofa.

"Bilo je dramaticno. Zbog obilnih padalina prelio se termalni i druge podzemni izvori. U obližnjem Bulažu koji utjece na stanje u podzemnim izvorima te u svim pritocima i odvodnim kanalima, visok je vodostaj i voda je doslovce izvirala sa svih strana pa i iz šahtova za odvodnju oborinskih voda te stigla na svega par metara od ulaza u hotel", rekla je ravnateljica ljecilišta Zorica Kliman.

Voda se još u nedjelju ujutro pocela prelijevati iz odvodnog kanala koji iz Bulaža vodi u Mirnu. Vecim dijelom slijevala se i poplavila Motovunsku šumu, na potezu od Istarskih toplica prema Gradinjama, no dio je poplavio hotelski procistac za otpadne vode, prostor pumpne stanice kod unutarnjeg bazena, a stigao je i ispod lifta.

"Da nije bilo brze vatrogasne intervencije, recepcija bi zasigurno poplavila", rekla je Kliman.

Zadnji takav slucaj u Istarskim toplicama, kada je voda iz podzemnih izvora umalo poplavila hotel, zabilježen je 1993. godine za vrijeme velikih poplava na buzetskom podrucju, prisjeca se kucni majstor u Istarskim toplicama Serdo Vižintin.


Podijeli: Facebook Twiter