Sprijecen upad u stotine Gmail racuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haker koji je najvjerojatnije stacioniran u Kini pokušao je provaliti u stotine Googleovih racuna elektronske pošte, medu kojima su i adrese dužnosnika americke vlasti, kineskih aktivista i novinara, izvijestila je ova internetska kompanija.

Nepoznati pocinitelj, za kojega se pretpostavlja da je iz kineskog grada Jinan u provinciji Shandong, nedavno je pokušao upasti u elektronsku poštu kraduci lozinke, no Google je otkrio i onemogucio ga u toj namjeri, izvijestila je najveca tvrtka za pretraživanje weba na svom službenom blogu.

U toj kompaniji isticu da je haker do korisnickih podataka, odnosno privatnih lozinki, došao prijevarom, tražeci podatke pod izgovorom pružanja pojacane sigurnosti na internetu.

Naglašavaju da preuzimanje adresa nije bilo rezultat sigurnosnih problema u Googleu te da njihovi unutarnji sustavi nisu zahvaceni upadom.

Meta hakerskog upada bile su privatne Gmail adrese stotina korisnika, medu kojima su viši americki državni dužnosnici, kineski politicki aktivisti, dužnosnici nekoliko azijskih zemalja medu kojima je i Južna Koreja, vojno osoblje i novinari.


Podijeli: Facebook Twiter