Spremni za poznate pozornice

Gordana Restović
Gordana Restović

U sastavu petog simpozija glazbenih pedagoga koji je održan protekla tri dana u Puli, u petak navečer je pred punim Istarskim narodnim kazalištem izvedena predstava "Ljepotica i zvijer". Riječ je o pravom mjuziklu, s pjesmom i plesom, kostimima, svjetlom i svim ostalim rekvizitima, a postavili su ga učenici II. osnovne škole Varaždin. Dakle, ne učenici glazbene škole, nego osnovne škole, što zaslužuje svaku pohvalu.

Bio je to pravi mjuzikl, po svim efektima, za pulsku je inačicu bilo uključeno 53 djece koja su pokazala nevjerojatnu uvježbanost i uigranost, a ova je izvedba već dobila nagrade i priznanja. U originalnoj, varaždinskoj postavi bilo je više od stotinu djece, no za ovu priliku gostovala ih je polovica. Kako tek onda mora izgledati mjuzikl u punoj svojoj raskoši...

Prema motivima iz poznatog mjuzikla "Ljepotica i zvijer" Howarda Ashmana, odnosno glazbi Alana Menkena i Tima Ricea, vrijedni djelatnici škole, mentori ove nadarene djece, kreirali su dojmljiv i poletan mjuzikl, pokazavši važnost individualnog, ali i skupnog rada s djecom. Neka djeca sada pohađaju prvi razred srednje škole, jer kada je postavljen mjuzikl su bili u završnim razredima osnovne, ali ima i tu učenika svih razreda osnovne, od drugog do osmog.

Tia Pikija u ulozi Belle pokazala je da je pred njom sjajna karijera, kako su rekli i mentori te organizatori na kraju ovoga nastupa, ona je spremna za mjuzikle na najvažnijim pozornicama, a ništa gori nije niti Gaston, odnosno Lovro Štefan. Oni su učenici prvog razreda srednje škole, no zato je Zvijer, iliti Karlo Rosenthal, osmaš.

Mentori i voditelji raznih sekcija koji su na interdisciplinaran način predstavili ovo djelo, spojem jezika, stranog jezika, glazbe, pa i tjelesnog u smislu pokreta su Mirjana Halusek, Maja Šmic, Jasmina Varga, Nikola Habek, Draženka Pust, koji zaslužuju svaku pohvalu za takav predan rad s djecom i mladima, jer takav pristup je zahtijevao brojne probe, odricanja i puno vremena.

Scenarij je realizirao Nikola Habek, koji je bio pulski student glazbe, i jedan od glavnih odgovornih za ovu suradnju. Scenografiju i kostimografiju potpisuju Dina Zebec i Željka Mihalj, koreografiju Tajana Stilinović, a tehničku podrčku Darko Krznar i Tanja Klaneček. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter