Spremni za feštu i jubilarnu fritadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slaveci Subotinu, Buzecani su za svoje goste pripremili atraktivne mamce: subotnju fritadu s tartufima iz divovske tave na Fontani i nedjeljnu tradicijsku 12-satnu predstavu koja ce starogradske ulice vratiti stotinjak godina unatrag.

- U brojnim sportskim, kulturnim i zabavnim manifestacija tijekom tri rujanska tjedna, sudjeluje oko 800 volontera, istaknuo je gradonacelnik Valter Flego na konferenciji za novinare. O sadržajima gradskog praznika govorili su i ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta Mirjana Pavletic, direktorica Turisticke zajednice Nada Prodan Mrakovic i clan Organizacijskog odbora Davor Grabar.

U proracunu je za sve rujanske sadržaje predvideno 400.000 kuna, što je 50.000 kuna manje nego lani, no neovisno o ovim recesijskim mjerama, medu kojima je i izostanak vatrometa, Subotina je cak i sadržajnija nego lani.

Obilježavanje Subotine startalo je pocetkom rujna, a nastavlja se u petak u 18 sati svecanom sjednicom Gradskog vijeca u Narodnom domu. U drevnoj palaci Bigatto u 20 sati otvara se izložba Roberta Krajcera "Rukopisi", a u 20.30 sati svecano ce se otvoriti nova zgrada gradske komunalne firme Park u Svetom Ivanu. U 21 pocinje festival alternativne glazbe Petkotina.

Subotnji program krece u 11 sati kazališnom predstavom za djecu "Krava Ružica" zagrebacke Male scene u Narodnom domu. Održat ce djecja radionica, zajednicki ce nastupiti buzetska i rocka limene glazbe, proglasit ce se nagradeni u akciji "Margarita" te otvoriti Samanj na Subotina.

U 18 sati na Fontani zapocinje priprema desete jubilarne fritade u divovskoj tavi, ove godine od 2.009 jaja i desetak kilograma tartufa. U nocnom glazbenom programu sudjeluju izvodaci s djecjeg festivala Mali veliki mikrofon, Azur band i Vanna. Na igralištu ispred srednje škole održat ce se DJ party.

U nedjeljni program "Subotine po starinski", u 10.30 sati uvodi sveta misa u župnoj crkvi. Gradska straža s helebardama tocno u podne otvorit ce prolaz kroz Vela vrata. Tržnica s domacim proizvodima na Loparu i Pjacaletu, dame, kavaliri, brojni šetaci u stiliziranim gradanskim odijelima, stari obrti i meštrije te ulicni zabavljaci pretvorit ce povijesnu jezgru u veliku pozornicu.

U 13 sati otvorit ce se kuhinja po starinski, a slijedi natjecanje u briškuli i trešetu te video - performans o istarskoj ženi kroz povijest Ne (Istra) žena. U 16 sati na trgu Vela šterna Buzetski pucki teatar predstavlja komediju "Dižgracija ud zluata i kumpira n' salvata". U 18 sati je koncert tradicijske glazbe na Veloj šterni, u 19 sati prezentacija starih zanata, a nedjeljni program završava koncertom Franka Krajcara te plesom po starinski uz pratnju gunjaca Štraca.

Obilježavanje Subotine završava 19. i 20. rujna 28. Buzetskim danima - europskim prvenstvom brdskih autoutrka.


Podijeli: Facebook Twiter