Spremni za eko incidente na moru

Župan je sudionicima uručio zahvalnice (D. MEMEDOVIĆ)
Župan je sudionicima uručio zahvalnice (D. MEMEDOVIĆ)

Istarski župan Valter Flego primio je u utorak u sjedištu Županije sudionike pokazne vježbe čišćenja mora u akvatoriju pulske luke "Molo Carbone 2015" koja je održana krajem studenog. Tom prigodom prikazan je i kratki film snimljen tijekom vježbe koja je održana u skladu s godišnjim Planom intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji.

Naime, sama vježba uključivala je uzbunjivanje, upravljanje incidentom i upotrebu opreme na moru, a cilj je bio unapređenje i usklađivanje svih sudionika kao i provjera zapovjednog ustroja  i testiranje opreme koja je nabavljena u sklopu europskog projekta  HAZADR financiranog iz programa IPA Adriatic CBC 2007-2013.

Župan je potom izrazio zadovoljstvo, rekavši da je iz ove vježbe vidljivo da su spremni pravovremeno reagirati u slučaju onečišćenja mora.

- I iz ovog primjera možemo vidjeti da raspolažemo s potrebnom opremom i ljudima koji su spremni. Naravno, Županija je otvorena i za daljnje unapređenje cijelog sustava zaštite, bilo putem europskih fondova ili pak putem javnih proračuna, kazao je župan koji je potom u ime Istarske županije uručio zahvalnice sudionicima pokazne vježbe. Samu vježbu je organizirao Županijski operativni centar kod iznenadnog onečišćenja mora Istarske županije (ŽOC) koji je ujedno odgovoran za provedbu postupka i mjera predviđanja u sprječavanju onečišćenja mora kao i operativnog vođenja akcija čišćenja i otklanjanja posljedica u slučaju nastanka onečišćenja.

U vježbi su pored članova ŽOC-a sudjelovali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane (obalna straža), Ministarstva zaštite okoliša, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Lučke kapetanije, županijskih uprava, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Javne vatrogasne postaje Pula, tvrtke Dezinsekcija Rijeka kao i djelatnici županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj.

U sklopu vježbe, simulirana je akcija onečišćenja mora pa je prema unaprijed predviđenom scenariju, opskrbni brod "Silni" pri povratku u pulsku luku, doživio kvar na motoru, pri čemu je u more iscurilo pogonsko gorivo što je rezultiralo naftnom mrljom površine od oko 100 kvadratnih metara. Zahvaljujući brzoj intervenciji i opremi koje tada prvi put testirana, vježba je uspješno provedena, a bila je to prigoda da se još dodatno utvrde načini za poboljšanje cijelog sustava zaštite. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter